Tech

Vigyázz, SPAM: Google-felhasználók, figyelem!

Google spam (google, spam, )
Google spam (google, spam, )

Adathalász támadást indítottak a Gmailt használók ellen - ráadásul elsőre úgy néz ki, mintha tényleg a Google kérné a jelszavunkat.

A Gmail postafiókba beérkező e-mail igen meggyőzően adja elő magát és egészen a megnyitásáig az ember adott esetben nem is kezdene gyanakodni. Tartalma azonban már legalább az egyik szemöldökünk megemelését indokolja.

A levél szerint a Google adatbázisai túlnépesedtek, torlódások várhatóak és éppen ezért a levelezőrendszer szolgáltatója ki szeretné irtani az inaktív felhasználókat. Éppen ezért június 30-án minden fiókot törölnek, amelynek gazdája a levélben megadott linken nem adja meg adatait.

Aki nem fog gyanút és rákattint a linkre, egy Google Docs dokumentumban találja magát, ami valószínűleg még nagyobb hitelességet ad az előbb olvasottaknak – pedig bárki nyilvánosságra hozhatja a Google-nél tárolt doksijait. Ebben a “fiók-visszaigazoló kérdőívben” az e-mail címen kívül meg kell adni természetesen jelszavunkat, születési időnket és egyéb személyes információinkat is.

A Google soha nem kérné el a jelszavad!

Mivel azonban a legtöbben továbbra is minden online elérésükhöz ugyanazt a jelszót használják, a kérdőív kitöltése után nem csak Gmail-fiókjának kulcsát adja át a csalóknak. A baj hála az égnek kisebbnek tűnik, a módszer ugyanis arra enged következtetni, hogy a spam létrehozói elsősorban további e-mail címeket szeretnének “csak” megszerezni azon felhasználói fiókok segítségével, ahova sikerül bejutniuk.

Ha valaki találkozott a levéllel és túlzott hiszékenysége miatt megadta szenzitív adatait, akkor is változtassa meg minden online profiljának jelszavát (kezdve a Gmaillel), ha nem tapasztalt még problémát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik