Tech

Sony: a hackerek bokszzsákja

PlayStation-Network(1024x768).png (playstation, psn, sony, playstation network, )
PlayStation-Network(1024x768).png (playstation, psn, sony, playstation network, )

Míg a Sony végre összeszedte magát, hogy újraindítsa a PlayStation Network szolgáltatásait, addig egy másikat épp feltörtek a hackerek.

Teljesen mindegy, hogy mi lesz a vége a hackerek folyamatos támadásának és a Sony folyton elkésett védekezésének, az biztos, hogy a 2011-es évet a japán multinacionális cég még jó ideig fogja emlegetni. Míg az elszenvedett pénzügyi hátrány  – már most látszik, hogy – jelentős, addig a kár nagy része a cég szavahihetőségén és megbízhatóságán elszenvedett csorba, amit (még akkor is, ha a mostani az utolsó sikeres támadás) még évekig próbál majd megjavítani.

A Sony jelenlegi beégése a SonyPictures.com nevű honlapját érinti, amelyről egy LulzSec nevű hackercsoport – saját bevallása szerint – egymillió hozzáférés adatait szerezte be. S míg erről egyelőre nincs bizonyíték, az biztos, hogy ezernyi felhasználó információja került a szabadba 3,5 millió kuponnal együtt.

A támadás legfájdalmasabb része mégis az, hogy a hackerek bevallása szerint a jelszavak nem voltak titkosítva – vagyis beszerzésük után nincs más teendő a felhasználás előtt -, ráadásul a honlap feltörését egy egyszerűnek számító, “SQL-befecskendezés” nevű módszerrel oldották meg – vagyis a jelszavakért még csak különösebben meg sem kellett dolgozniuk.

A magunk részéről már csak azért is a Sonynak szurkolunk, mert az utóbbi hetek eseményei egyre inkább arra hasonlítanak, mintha egy már a földön fekvő embert állnának körül és rugdosnának a hackerek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik