Tech

A MacBook megmutatja, ki lopta el

Egy kaliforniai designer nem esett kétségbe, mikor hirtelen nem találta laptopját - a webkamerán keresztül figyelte a tolvajt.

Egy Joshua Kaufman nevű úriember lakását március 21-én rámolták ki – a rabló az ékszereken és a pénzen kívül egy számára szimpatikusnak tűnő Apple laptopot is magával vitt. Ám Kaufman a biztonság kedvéért már a korábbiakban telepített gépére egy Hidden (vagyis Rejtett) nevű alkalmazást, ami nevéhez hűen rejtve végzi a tevékenységét: felvételeket készít a használójáról.

Az áldozat nem teketóriázott, lőtt néhány fotót a képen is látható úriemberről, (sőt, a gép használatáról is, melynek köszönhetően még a Google felhasználói nevét is sikerült kiderítenie) és besétált a helyi rendőrséghez. Hogy a rendfenntartók munkáját segítse, a képhez nevet és tartózkodási helyet is mellékelt, azonban a törvény őrei munkaerőhiányra hivatkozva épp nem értek rá.

Azonban, amikor valaki ennyire találékony, nemhogy rablók, de pandúrok sem állíthatják meg – blogot indított This Guy Has My MacBook (vagyis “az Ipse, akinél a MacBookom van” címmel) és rendszeresen kommentálta a tolvaj tevékenységét. Az oldal macskás vírusvideók sebességével terjedt a neten, ami már a rendőröket is cselekvésre késztette: május 31-én letartóztatták a tettest.

Tanulság? Ne essél kétségbe, és használd ki a kütyükbe rejthető védelmi funkciókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik