Tech

A világ legnagyobb adatlopása

Nem az a gond, hogy feltörték a PlayStation Networköt; még az is elnézhető, hogy egy hete nem működik; de az, hogy a Sony csak most reagál, ráadásul kiderül, hogy ellopták a felhasználói adatokat...

A Sony végre megszólalt és a blogján keresztül próbál kommunikálni a felhasználókkal. Az így nyilvánosságra hozott információk alapján a következők tudhatók biztosra – és sajnos úgy tűnik, hogy boldogok a tudatlanok.

Április 19-én észlelte a rendszerébe történő behatolást és nem sokkal erre le is állította a PlayStation Networköt – ez önmagában akkor még csak azért tűnt fájdalmasnak, mert például a Portal 2-t az addig a letöltéshez szokott felhasználók nem tudták letölteni és/vagy játszani vele.

Azonban ahogy teltek-múltak a napok, egyre kellemetlenebbé vált a hallgatás és egyre hangosabbá a felhasználók, majd számos verbális ütlegelés és hosszas, mély csend után április 26-án – egy egész héttel az eredeti incidens után – a Sony kinyitotta a száját és kiderült, hogy gyakorlatilag ami információt a felhőben tárolt az egyszeri felhasználó saját magáról (ebből 77 millió van a PlayStation Networkön), az most minden bizonnyal a szimpatikus hackereknél van.

A helyzet tehát nem vidám és egyelőre nem látszik az alagút végén a fény. Mivel a megszerzett információk között a Network/Qriocity jelszó is, így minden érintettnek sürgős jelszóváltást javaslunk.

AJÁNLOTT LINKEK:

A Sony az üggyel kapcsolatos GYIK-oldala – angolul
A Sony határozatlan időre leállítja a PlayStation Networköt – angolul (Wall Street Journal)
A Sonytól szivárognak az infók – angolul (Engadget)
Hogy mi került 7 napba a Sony-nak? – angolul (Gizmodo)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik