Tech

Emberrobot Dániából

Az ennyire "emberszabású" robotokat hívjuk Geminoidoknak, vagy magyarosabban mondjuk ikerrobotoknak.

Az első ilyen embereket másoló android már 2005-ben megjelent Hiroshi Ishiguro professzornak köszönhetően, aki – és ez talán érthető – saját magát másolta le, hogy egyszerre két helyen lehessen.

A Geminoidok olyan dolgokra is képesek, mint a légzés imitálása, a pislogás és mindaz a nagyon apró mozgás, amivel valószínűleg emberként nem is vagyunk tisztában, hogy végezzük. (Például, amikor a lábunkat pótcselekvésként mozgatjuk, stb.) A Geminoid F például már a mimikát is utánozva énekel és színészi képességeit is bizonyítja.

De tegye fel a kezét, aki a fényképet látva (és a hozzá tartozó szöveget nem olvasva) azonnal rávágta volna, hogy az egy robot. Pedig a Geminoid|DK a sorozat közvetkező tagja – ráadásul az első, aki japánon kívül “született”. Célja persze ugyanaz, mint elődeinek: az ember még pontosabb másolása és olyan filozófiai-metafizikai kérdések megválaszolása, mint hogy mi az ember, mi a személyiség, és egyéb olyan kérdések, melyek elválaszthatatlanok a mesterséges intelligencia jövőbeni megítélésétől.

De például egy csupán 3 éves modell mennyivel primitívebbnek hat:

AJÁNLOTT LINKEK:

További videók és részletek – angolul (CrunchGear)
További részletek – angolul (Mashable)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik