Tech

Digitális érzelemfelismerés

Piackutatásra és megfigyelésre használható az új kamerarendszer, amely leolvassa az arcunkról a kedvünk.

A német Fraunhofer Intézet többek között SHORE nevű arc- és érzelemfelismerő rendszerét állította ki az idei CeBIT-en – ez az arrajárók nemét, életkorát és kedélyállapotát is nagy pontossággal képes meghatározni.

Az egyszerű digitális fényképezőgépekben is megtalálható arcfelismerő szoftverek továbbfejlesztésével a térfigyelő rendszerek automatizálása mellett a piackutatás bizonyos területei egyszerűsíthetők.

A fejlesztők a bűnmegelőzési célokon túl elsősorban arra gondoltak: miként lehetne tömegesen vizsgálni, hogy milyen érzelmeket vált ki például egy utcai plakát, illetve a járókelők reakcióját hogyan lehetne anélkül rögzíteni, hogy néhány szóra megállítanák őket.

A rendszer az adatbázisba táplált többezernyi arcminta alapján választja ki, a vizsgált személy kedélyállapotát, nemét és 5-10 éves pontossággal az életkorát.

A számítástechnikai vásáron látható látványos demonstráció gyakorlatilag első lépés az ember és a gép közötti kommunikációban.

A Fraunhofer Intézet CeBIT-en bemutatott további fejlesztései között látható például az a nagyfelbontású képek rögzítésére alkalmas kamera és szoftver, amely az arcok háromdimenziós rekonstrukciójára képes, így például igazi emberi modellek alapján hamarosan grafikusok nélkül készülhetnek animációs filmek.

AJÁNLOTT LINKEK:

A SHORE rendszerről bővebben – angolul (Fraunhofer Intézet)
A Fraunhofer Intézet a CeBIT-en – angolul

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik