Tech

Stratégiai szövetségre lép a Nokia és a Microsoft

A döntésről Stephen Elop, a Nokia Microsofttól átigazolt vezérigazgatója tájékoztatta a közt.

A Nokia ezzel elhagyja a Symbiant és helyette a Microsoft által mobilkészülékekre kifejlesztett operációs rendszert fogja használni. A két vállalat piaci hátrányát közösen szeretné leküzdeni és a bejelentés szerint innovatív mobil megoldásokat is tervez közösen kifejleszteni.

A Nokia az utóbbi időben háttérbe szorult legfőbb riválisaival szemben, elsősorban az Apple iPhone készüléke és a Google Android operációs rendszerének a népszerűsége miatt a Nokia érzékeny piaci veszteségeket szenvedett el az okostelefonok piacán.

A Nokia tudván, hogy a Symbiant megöli, három operációs rendszerben gondolkodott: a MeeGo, az Android és a végül nyertes Windows Phone 7. Stephen Elop bevallása szerint az Android háza táján tagadhatatlanul zajlik valami, azonban a Google nyílt forráskódú operációs rendszerével kapcsolatban az volt a döntéshozók érzése, hogy olyan lett volna, mintha feladták volna a közdelmet és beálltak volna számos gyártó után a sorba.

S míg a Nokia igazgatóságának és befektetőinek valószínűleg valóban megéri a váltás, a finn cég dolgozói közül több, mint ezren vonultak utcára tiltakozásképp – ez annyira nem meglepő tudva azt, hogy közel 2,5 ezer fő dolgozik (illetve dolgozott) összesen a Symbianon eddig.

AJÁNLOTT LINKEK:

A Nokia és a Microsoft stratégiai partnersége – angolul (Engadget)
Több, mint ezer alkalmazott sztrájkol – angolul (Gizmodo)
Hogy miért nem Androidot használ a Nokia? – angolul (Gizmodo)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik