Tech

Mobiltól még nem zuhant le repülő

A közhiedelemmel ellentétben a mobilok nem zavarják a repülőgépek működését.

Persze valószínűleg azok, akik eddig is rendelkeztek ezzel az ismerettel, szintúgy kikapcsolják a telefonjaikat, hogy ne kelljen a meggyőzhetetlen légikísérőkkel veszekedniük.

Az egész egyébként a korai ’90-es években kezdődött – meglepő módon a mobiltelefonok elterjedésével párhuzamosan -, mikor az Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottsága és a Szövetségi Légi Adminisztráció megtiltotta a mobilok használatát. Ezt a tilalmat egyébként 2006-ban az utóbbi szervezet megerősítette, mikor hosszas kutatás után nem voltak biztos eredmények azzal kapcsolatban, hogy az elektronikus készülékek nem zavarják a pilótafülke berendezéseit. Magyarul a tilalom csak azért maradt fenn, mert létezik esély arra, hogy megzavarhatnák. Ahogy arra is, hogy az üzemanyag berobban a tartályokban – persze ettől még üzemanyaggal mennek a gépek.

Igazából az egyetlen készülékek, melyek bizonyítottan bezavarhatnak, jó öreg TDMA technológiájú telefonok. Ezek még telefonok még tudják, hogy mi az a 2G; a 3G-s telefonok túlnyomó többsége a konkurens CDMA standardot használja.

A tudományos kutatások eredménytelensége okán egyébként világszerte 139 nemzet repülőin már lehetőség van repülés közben is mobilozni, ami ha abba belegondolunk, hogy a wifi is terjed a légiközlekedésben, talán annyira nem meglepő.

AJÁNLOTT LINKEK:

További részletek – angolul (Gizmodo)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik