Tech

Mobilt lőnek az űrbe

A "asztromobilnak" nem akármilyen küldetést adtak: egy műholdat kell vezérelnie.
Kapcsolódó cikkek

A guildfordi Surrey Satellite Technology Limited egy, a Google Android operációs rendszerével működő telefont választott a különleges feladatra, amelynek során a mobilnak a Föld fényképezése mellett egy harminc centiméter hosszú műholdat kell majd vezérelnie.

Az SSTL kísérletében egy bárki által beszerezhető, százezer forintos készüléket fognak tesztelni. A telefon pontos típusát egyelőre még nem nevezték meg, de a feltételek között szerepel, hogy semmit sem módosítanak rajta. Úgy küldik fel, ahogy van. A műholdon is lesz egy kamera, amely a telefon kijelzőjét figyeli.

A világűrben tapasztalható szélsőséges hőmérsékletváltozás és az erős sugárzás ellen a telefon is kap némi védelmet. A készülék a műhold burkolata alatt lesz, és csak egy lyukat hagynak a kamera lencséjének. Az üzeneteket és a képeket a műhold kommunikációs csatornáján keresztül juttatják vissza a Földre.

Mobiltelefonokat léggömbök segítségével korábban már juttattak már a felső légkörbe, azonban ez lesz az első alkalom, hogy egy hagyományos telefont küldenek több száz kilométer magasba.

AJÁNLOTT LINKEK:

Részletek a mobilos űrküldetésről– angolul (SSTL)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik