Tech

Az olaszok és a japánok az elsők a 3DTV-ben

Az olaszok az első földi hálózaton sugárzott 3D adással, a japánok a világ első 3D-s sorozatával.

S bár az olasz Mediaset valóban 3D-ben sugároz, azért van egy eléggé lényeges apró betűs rész: az adást először le kell tölteni.

Mivel a közvetítéshez szabadon maradt sávszélességet használnak, ezért az információs dugók, vagyis a szolgáltatás stabilitásának megőrzése érdekében egy set-top-box merevleezére csurog le először az anyag, majd a letöltés befejeztével onnan lehet megtekinteni a 3D műsort. A Mediaset állítása szerint cirka 50 filmmel készek szórakoztatni az otthon is 3D-re vágyó közönséget.

A japánok persze már arra is rájöttek, hogy 50 filmet kényelmes tempóban is meg lehet emészteni akár egy héten belül is, magyarul a 3D televíziózásnak csak akkor lehet jövője, ha a szolgáltatást tartalommal töltik fel.

Épp ezért Tokyo Control címmel a Sony és két japán szolgáltató egy egyelőre 10 részes sorozatot szeretne elindítani. Állítólag annyira komolyan gondolták a dolgot, hogy az írók még az Avatar készítőit is megkeresték, hogy elsajátítsák a minél minőségibb 3D forgatókönyvírás művészetét.

A jövő héten debütáló sorozatot a 3DTV-t nélkülözők két dimenzióban is tudják majd követni.

AJÁNLOTT LINKEK:

Az olaszok földi sugárzású 3DTV-je – angolul (Gizmodo)
Tokyo Control: japán sorozat 3D-ben – angolul (CrunchGear)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik