Tech

Mac App Store: az első fél nap tapasztalatai

A Mac OS X operációs rendszerre is elindult az Apple alkalmazásboltja - mintegy ezer alkalmazással.
Kapcsolódó cikkek

Az összes alkalmazás mintegy harmadát – nem meglepő módon – a játékok teszik ki; második helyen pedig az egyéb szórakoztatásra irányuló alkalmazások végeztek. Az Apple a Mac-et mindig is úgy pozicionálta, mint a felhasználói tartalom központi kezelőfelületeként, és az ezt segítő alkalmazások – akár zene, fényképészet vagy munka – mennyisége és minősége ezt megerősíteni látszik.

Az egyelőre legdrágább alkalmazás a maga majdnem 150 ezer forintos árával a Distribute, ami talán nem is túlzó, hiszen egy ügyviteli rendszerről van szó. Az alkalmazásoknak több mint fele azonban az ingyenes és az öt dollár (mintegy ezer forint) alatti kategóriákba esik. Emellett figyelemreméltó mennyiségű program árulja magát 10-50 dollár (2-10 ezer forint) között, amelyek legtöbbje hagyományos Mac program, ami egyszerűen megtartotta árát, csak beköltözött a Mac App Store-ba.

A legtöbbet letöltött alkalmazás – ezen sem kell meglepődni – az Angry Birds volt, annak ellenére, hogy szemben az Androidos ingyenes letöltéssel vagy az iOS-es egydollárossal, itt 5 dollárért vesztegették.

Az alkalmazásbolt azonban nem indult teljesen simán, elég sok felhasználó jelezte a 100-as hibakódú probléma előfordulását, ami egy a letöltés megkezdésekor előforduló “ismeretlen hiba” volt. A megoldás hála az égnek egyszerű volt, csak le kellett tölteni az iTunes-on keresztül vagy bármely, a bolthoz hozzáféréssel bíró Apple eszközzel egy bármilyen alkalmazást – ettől beugrott az új Általános Szerződési Feltételek, amelynek elfogadása után már csak egy újraindítás választja el az embert a normális Mac App Store-használattól.

AJÁNLOTT LINKEK:

Mac App Store számokban – angolul (Tuaw)
Hogy kell megszerelni a 100-as hibát? – angolul (Mashable)
Ismét előretört az Angry Birds – angolul (Gizmodo)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik