Tech

60 éve működő elem

A Karpen cellának nevezett elem állítólag már az ötvenes évek óta megszakítatlanul adja az áramot.

A Nicolae Vasilescu-Karpen által megalkotott eszköznek már évtizedekkel ezelőtt meg kellett volna állnia, de a román Nemzeti Műszaki Múzeumban megtalálható (de biztonsági okokból meg nem tekinthető) találmány a mai napig – állítólag – szünet nélkül működik.

A román feltaláló vagy létrehozta a világ első, működő örökmozgóját vagy olyan energaitárolási módszert fejlesztett ki, amely a ma használatos technológiát is túlszárnyalja. A kritikusok szerint persze az egész csak kitaláció.

Adódik a kérdés – már ha nem tartozunk a szkeptikusok közé -, hogy hogyan is működik. Az eszközt komolyan vevő tudósok sem tudnak pontos választ adni: egyesek szerint valahogy termikus energiából mechanikus energiát képez, mások azt mondják, hogy úgy általában áthágja a termodinamikai törvényeket. Lényeg a lényeg: senki sem tudja pontosan.

Hogy mit csinál? A két elektromos cella egy galvanometrikus motort hajt, amely egy pengét mozgat. Ez a penge minden leírt körében megnyitja, majd a kör felénél zárja az áramkört. Namost állítólag mindez úgy lett kiszámolva, hogy a zárás és nyitás között a celláknak megfelelő idejük legyen újratöltődni.

Persze a fejlesztett áram mennyisége nem hatalmas – egyetlen volton feszül, de azon már 60 éve.

AJÁNLOTT LINKEK:

Nicolae Vasilescu-Karpen – angolul (Wikipedia)
Hatvan éve megy, és megy, és megy… – angolul (Gizmodo)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik