Tech

A világ Facebook-kapcsolatai egy képen

A legnagyobb közösségi háló így néz ki a bolygón - az alkotást a Facebook egyik gyakornokának köszönhetjük.

Már a jó öreg WiW-nek is az egyik legérdekesebb funkciója az volt, mikor saját ismerősi körünket vizualizálta; tapinthatóvá tette ismerőseinket, sőt ismerőseink ismerőseit is egy szép hálón.

De mit nekünk a legközelebbi ismerősi kör – gondolhatta Paul Butler, gyakornok -, mikor több mint fél milliárd tagja van a Facebooknak. Ráadásul mennyivel szebb lenne, ha nem csak egy fehér lapon kötögetné össze a képeket vonalakkal a számítógép, hanem topográfiailag is el tudnánk helyezni a kapcsolatokat.

Butler azt szerette volna megnézni, hogy az ismerősi kötődések mennyire lokalizáltak, mennyire hagyják figyelmen kívül a politikai és földrajzi határokat.

Némi programozás és okoskodás után a mellékelt ábrán is látható, fénylő hálót kapta – és hála az égnek megosztotta mindannyiunkkal.

Ahogy az ember azt elvárná, a legtöbb felhasználói kapcsolat az Egyesült Államokban és az öreg kontinensen található; de meglepően sok felhasználó található Indonéziában is. Külön érdekesség, hogy Oroszországból és Kínából gyakorlatilag hiányzik az oldal. De amúgy a világ egy viszonylag pontos térképe ismerhető fel.

AJÁNLOTT LINKEK:

A Facebook háló nagy felbontású képe (3,8MB)
Barátságok vizualizációja – angolul (Facebook)
A világ kapcsolatai egy képen – angolul (Mashable)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik