Tech

Internetes régészkedés

Digitális Archeológia néven indult projekt a múlt héten Londonban lezajlott Internet héten.

A november 8-a és 12-e között lezajlott fesztivál hangulatú esemény ünneplése volt mindannak, amit technológia terén Európa nyújtani tud. A több mint 100 eseményen a Google-tól a Yahoo!-ig mindenki ott volt, aki csak számít.

A hét egyik legérdekesebb projektje a történelem legelső internetes régészeti kutatása volt. Azonban lapát és kis kalapácsok helyett a virtuál-kutatók bitek és byte-okat próbáltak a történelemből előkaparni. S míg valóban bő két évtized telt csak el az internetes érából, valljuk be, online sokkal gyorsabban telik az idő.

Ennek ékes bizonyítékát szolgálta, hogy nem egyszer már-már lehetetlennek tűnt a régi honlapok visszaállítása. A projekt elsődleges célja ugyanis az volt, hogy 15, egykoron úttörőnek számító lapot állítsanak helyre, ha lehetséges, akkor működőképes állapotban.

A kutatók meg voltak lepve azon, hogy az eredeti fejlesztők mennyire nem törődtek saját teremtésük ilyen típusú megőrzésével, de számos alkalommal előfordult az is, hogy míg a forráskód meglett, a tartalomról kiderült, hogy egy teljesen másik szerveren kell keresni. Hamar realizálták, hogy ha valamit 80%-ig vissza tudnak állítani, azt már sikerként lehet elkönyvelni.

A régiség számba menő honlapokat – hogy megteremtsék a korszak hangulatát – olyan számítógépeken mutatták be, melyek a honlap idejében korszerűnek számítottak és a gépek mellett mintegy időkapszulában a kornak megfelelő tárgyakat (CD-k, játékok) helyeztek el.

Ez a régészeti kutatás azonban nem az első próbálkozás a szoftverek megőrzése érdekében. A Software Preservation Group – ahogy azt nevük is sugallja – 2003 óta katalogizálja és megőrzi a világ szoftver erőforrásait.

AJÁNLOTT LINKEK:

Digitális Archeológia – angolul (Internet Week Europe)
A világ első digitális régészkedése – angolul (Fox News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik