Tech

Két részre osztják a netet?

A Google és a Verizon a net semlegességéről tárgyal.

A két nagyvállalat az internet jövőbeli lehetőségeiről vitatkozik New Yorkban. A Google – számos más internetes szolgáltatatásokat nyújtó vállalattal együtt (pl. Yahoo, Amazon, eBay) – ugyanis nem ért egyet abban, hogy az internetből származó bevételek hányadát a telefontársaságok és a kábelszolgáltatók fölözik le.

Véleményük szerint átláthatatlan a “semleges internet” rendszere, amin előbb-utóbb változtatni kell, hogy a tartalmat előállító szolgáltatók is részesedjenek a bevételekből. A Google mint tartalomszolgáltató és a Verizon mint internetszolgáltató vállalat tárgyalása előrelépés lehet abban, hogy ütközhessenek az érdekek, és megállapodás szülessen mindkét fél részéről.

Az eredmény az lehet, hogy részesedést adnak az internetszolgáltatók a tartalomszolgáltatóknak is, vagy a jövőben “kétszintűvé”, felosztottá tehetik a rendszert. Lesz egy internet, amely a “semleges” net marad, és lesz egy internet, amely többe kerül, de a tartalomszolgáltatás egy magasabb szintje folyik: gyorsabban töltődnek a videók, egyszerűbben elérhetővé válnak a tartalmak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik