Tudomány

Nessie kidugja a fejét, de imával elkergetik (565)

Skócia, augusztus 22. – Szent Columba ír szerzetes Isten segítségével megfutamít egy emberevő vízi szörnyet – és útjára indítja Nessie legendáját.

Noha a skóciai Loch Nessben élő beazonosíthatatlan – de 1934 óta szigorúan védett – óriásra csak a 20. század eleje óta hivatkoznak széles körben „szörnyként”, Szent Adomnán ír püspök és történetíró szerint Nessie már a Kr. u. 6 században rettegésben tartotta a környékbelieket.

Adomnán a Szent Columba életéről szóló értekezésében említi először a Ness-folyó istentelen teremtményét, amivel Columba a piktek között végzett hittérítő útja során került összetűzésbe.

A beszámoló szerint Columba és követői felfigyeltek egy temetési szertartásra, amit egy csapatnyi férfi a Ness-folyó partján végzett. A misszionárius kérdésére az egybegyűltek elmondták, hogy társuk aznap a folyóban úszott, amikor egy „vízi szörnyeteg” megtámadta, szétmarcangolta, majd lerántotta magával a mélybe. A történet hallatán Columba felszólította egyik követőjét, hogy ússza át a folyót, aki – a piktek rémült tiltakozása ellenére – engedelmeskedett.

A szörnyeteg ezúttal is megjelent a folyóban, mielőtt azonban elérhette volna a férfit, Columba keresztet vetett és elkiáltotta magát: „Ne tovább! Ne érintsd azt az embert!” A teremtmény ekkor mindenki csodálatára megdermedt a félelemtől, majd mintha kötélen húznák eltűnt a folyóban.

Nessie rajongói előszeretettel hivatkoznak erre a történetre, mint annak bizonyítékára, hogy a szörnyeteg nem modernkori városi legenda (annak ellenére, hogy az eset nem a Loch Nessben történt), a történészek pedig legalább ekkora lendülettel hívják fel a figyelmet, hogy a szentek életéről szóló középkori históriákban tucatszám találni „vízi szörnyetegekről” szóló utalásokat.

Néhány kutató még annak sem zárja ki a lehetőségét, hogy az éppen megtérítendő pikteket egy rozmárral, vagy egy rozmárhoz méreteiben hasonló állattal hozta össze a balsors, és az a tény sem kedvez a rajongóknak, hogy a „hitelesnek tűnő” Nessie-találkozások száma 1933-ig elhanyagolható volt.

A “Sebész Fotója”

A Loch Ness-i szörnyetegről készített első és leghíresebb fénykép 1934-ben került nyilvánosságra, és egészen 1994-ig a legtöbb rajongónak ez a felvétel jelentette az egyértelmű és kétségbevonhatatlan bizonyítékot, hogy Nessie valóban létezik.

A fotót Dr. Robert Wilson angol nőgyógyász készítette, aki elmondása szerint az autójában ülve figyelt fel a vízben feltűnő „kígyószerű fejre”. A felvételt a Daily Mail jelentette meg, mivel azonban Wilson nem járult hozzá, hogy a lap a nevét is lehozza, a fénykép a „Sebész Fotója” néven vált ismertté.

A felvételt a szkeptikusok a megjelenés óta hamisítványnak tartották, Wilson hazugságára azonban csak 1994-ben derült végérvényesen fény: Nessie nem volt más, mint egy modell tengeralattjáróra erősített, fából készült kígyófej – az átverés szellemi atyja pedig egy vadász, Marmaduke Wetherell volt, akit előbb arra bérelt fel a Daily Mail, hogy felkutassa a szörnyet, majd kirúgta, amikor a férfi hamisított „lábnyomokat” tálalt fel bizonyítékként Nessie létezésére.

A vadász bosszújáról a terv egyik résztvevője vallott halálos ágyán 1994-ben, évekkel Wetherell halála után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik