Tudomány

Az első motoros repülés az emberiség történetében (1903)

Észak-Karolina, Kitty Hawk, december 17. – A Wright-testvérek által megépített Flyer 12 másodpercet töltött a levegőben.

Wrighték lelkész családból származtak, Orville 5 évvel idősebb volt testvérénél, Wilburnél, Daytonban éltek. A cégük kerékpárjavítással, -szereléssel, -ter vezéssel foglalkozott. Szenvedélyük a repülés volt, 1899-től ezzel kísérleteztek.

A munkájuk során felfedezett alapelvek talán fontosabb eredmények voltak, mint maga a repülés kivitelezése, hiszen ezeket a mai napig használják a repülések során. Ilyen volt a háromtengelyű irányítás és a kormányozhatóság alapelveinek kidolgozása.

„Úgy gondolom, nagyon sok pénzembe fog kerülni, és talán az életembe is” – írta Wilbur. Ez nem volt ritka annak idején, a német Otto Lilienthal például a siklójával zuhant le, és vesztette életét. Itt ilyesmiről szó sem volt.

Az első repülés, Wright-testvérek:

Saját szélcsatornát dolgoztak ki, a szárny és a légnyomás kapcsolatát vizsgálták. Először egy siklórepülőt építettek, 1899-ben. Egy év múlva az észak-karolinai Kitty Hawk-ba költöztek, mert ott nagyon erős szelek fújtak, jól tudtak hát kísérletezni. 1902-ig voltak ott, több siklórepülőt építettek, az utolsóval több mint ezerszer repültek.

Egy másik videó az eseményről.

Flyer 1-nek nevezték el az 1903-ban épített gépüket, de a gépet ma már Kitty Hawk-ként emlegetik. Wilbur és Orville Wright a repülés történetének úttörői.

A gép motorját Daytonban, egy bicikliműhelyben építették (a lánc például egy biciklihez készült eredetileg), a légcsavart is ott faragták ki. A gép megépítése kevesebb mint kétezer dollárba került. A szárny fesztávolsága 12 méter, a repülő tömege 340 kg volt, 12 lóerős, 77 kg tömegű motor hajtotta.

1903. december 17-én mindketten kétszer emelkedtek a levegőbe. Az első repülés Orville nevéhez fűződött, ő 39 méterig jutott, 12 másodperc alatt 10 óra 35 perckor. A negyedik alkalmával már irányítani is tudták a gépet, amely 279 méterig repült, egy másodperc híján egy egész percig.

A repülés első próbálkozásai:

A történelmi első repülésnek négy falusi fiú volt a tanúja, másnap azonban csak egyetlen egy újság, a Cincinatti Enquirer számolt be róla.

Egy összetettebb történeti áttekintés a Wright-fivérek jelentőségéről.

Később saját repülőteret alakítottak ki Daytonban, és újabb repülőgépeket építettek. Ma a terület a Wright-Patterson Air Force Base légibázis része. 1905-ben Wilbur már 39 percet volt a levegőben, bukfencre is képes volt.

AJÁNLOTT LINKEK:

A Wrigth-testvérek (wikipedia)
Wrighték és a repülés (wrightexperiance.com)
Képek, videók a repülésről
Az első repülés felvétele (wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik