Tudomány

Megalakul az UNICEF (1946)

New York, december 11. – Az ENSZ Gyermekalapjának célja a gyermeke jogainak, szükségleteinek, egészségének védelme.

„A gyermekek mindenekelőtt!” – az UNICEF jelszava. Életre hívását a II. világháború utáni állapotok „segítették elő”: 1946. december 11-én az ENSZ Közgyűlésén döntöttek megalakulásáról. A mozaikszó jelentése: az Egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermeksegélyalapja.

Az első főigazgató valahogy így érvelt az amerikai külügyminiszternek II. világháború után: „100 millió dollárra van szükségem, hogy 6 millió gyereknek egy pohár tejet és egy darab kenyeret adhassak”. A szervezet megkapta az összeget, így már megalakulása után rögtön egy nagy vállalkozás teljesítésével tette le névjegyét. Nem véletlenül lett az UNICEF első jelképe a tejet ivó kisgyermek.

A tevékenység alapját a Gyermekek Jogairól Szóló Egyezmény jelent. A munkájuk lényege, hogy elősegítsék a gyermekek életben maradásához és fejlődéséhez szükséges alapvető jogok, így az egészségügyi alapellátás, a tiszta ivóvíz, az alapfokú oktatás, a gyermekek jogaira vonatkozó információk, háborúkban és természeti katasztrófákban gyorssegély és a lelki traumák kezelésének biztosítását.

Az UNICEF egyik hivatalos himnusza:

Az UNICEF szervezeti sajátosságai

Az élén a főigazgató áll, akit öt évre választ az ENSZ főtitkára. 2010. május 1-től az amerikai Anthony Lake tölti be ezt a posztot. Eddig csak amerikaiakat választottak meg.
Központja New York-ban van, mellette nyolc regionális iroda működik, az európai Genfben.

Azokban az országokban, amelyeket érintenek a szervezet programjai, helyi irodák is vannak.
A szervezetben több mint 7000-en dolgoznak, a legtöbben a helyszíneken. Több mint 150 országban van programja az UNICEF-nek.

Az UNICEF gyermekprogramjait kizárólag kormányok önkéntes hozzájárulásaiból és adományokból (magán- és vállalati) finanszírozzák. A világ 37 országában civil szervezetként Nemzeti Bizottságok működnek (Magyarországon is). Az UNICEF éves büdzséje 2,5 milliárd dollár körül mozog, ennek 93 százaléka a programok végrehajtására fordítódik.

A legtöbbet adományozó kormányok: Egyesült Államok (kb. 280 millió dollár), Norvégia (200 millió), az Egyesült Királyság (200 millió), Hollandia, Svédország, Kanada, Japán, Spanyolország, Dánia, Ausztrália, Olaszország.

A Nemzeti Bizottságok közül a legnagyobb összeggel hozzájárulók: Németország (125 millió dollár), Japán (120 millió), Egyesült Államok (75 millió), Hollandia, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Egyesült Királyság.

A gyermekek jogairól szóló kisfilmek egyike:

Tevékenységek

A II. világháború után az élelmezés mellett a gyermekek egészségének felmérése volt a következő vállalkozás, több mint 10 millió gyermeket oltottak be Európában. A 20. század második felében az AIDS, és a különböző járványok megelőzésében vállalt szerepet a szervezet, de ekkor már elsősorban a veszélyeztetett Afrikában, Ázsiában és Dél-Amerikában.

Az UNICEF már 1965-ben megkapta a Béke Nobel-díjat, a fenti és az emellett folyó oktatási, egészségügyi, táplálkozási programjainak hála.

A 70-es években elindult az UNICEF ivóvízprogramja, a természeti katasztrófák helyszínén már infrastrukturális beruházásokban is szerepet vállalt. Később a gyermekhalandóság csökkentése volt a központi elem. A 90-es években az átalakuló Kelet-Közép-Európa országaiban élő gyermekekre figyelt a szervezet, és az elmúlt 64 évre visszatekintve igen sok eredmény elérésére lehet büszke.

A gyermekek jogainak megismertetésére nagyszabású televíziós kampányokat is szerveztek. Az erre vonatkozó klipek megtalálhatók a youtube-on, Article néven. Ezek közül az elsőt ide kattintva meg is tekinthetik, a videók automatikusan folytatódnak, nem kell őket külön megnyitni.

11%-kal csökkent az 5 év alatti gyermekhalandóság, 77%-ról 82%-ra emelkedett azok aránya, akik egészséges ivóvízhez jutnak. 1 millió életet sikerült megmenteni azzal, hogy a rehidráló só használatával felére csökkentették a hasmenéses kiszáradás miatt bekövetkező halált az ötévesnél fiatalabb gyermekek körében. Míg a 90-es évek elején 350 ezren haltak meg gyermekbénulásban, 2003-ban már csak hétszáznál kevesebben.

A Barcelona mezén a legutóbbi időkig nem szerepeltek hirdetések, egyedül az UNICEF logója volt olvasható rajta. A 2011-es változásról az Ajánlott linkek között olvashat.

A szervezet kézzelfoghatóságát a jószolgálati nagykövetek segítik, akik a kultúra, a sport jelesei közül kerülnek ki. Nagykövet volt például Peter Ustinov, Liv Ullmann, Audrey Hepburn, Roger Moore, David Beckham, Lionel Messi.

A Magyar Bizottság

Az UNICEF Magyar Bizottsága 1975 óta működik. Tevékenysége során tájékoztatja a magyar közvéleményt a az UNICEF mandátumáról, a gyermekek problémáiról, anyagi források előteremtésével segíti a szervezet munkáját, elősegíti a magyar külpolitika és segélyezési politika zökkenőmentességét, közreműködik a gyermekek jogainak megismertetésében és érvényesülésében.

A Bizottság elnöke dr. Takács István, az elnökségének tagjai: Donáth László, Dr. Eötvös Pál, Halász Judit, Ihász Márta, Leitold László, Dr. Szakács Imre, Tausz Katalin. Az igazgatója Dr. Kecskeméti Edit.

Az UNICEF magyarországi jószolgálati nagykövetei: Halász Judit, Presser Gábor, a Nemzeti Filharmonikusok.

AJÁNLOTT LINKEK:

Az UNICEF hivatalos oldala (unicef.org)
Az UNICEF és a Barcelona meze (nemzetisport.hu)
Az UNICEF hivatalos magyar oldala (unicef.hu)
Az UNICEF története (wikipedia.org)
Az UNICEF hivatalos youtube oldala (youtube)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik