Tudomány

A titokzatos Tunguz-esemény (1908)

Szibéria, június 30. - Reggel 7 óra 13-kor az Alsó-Tunguszka és a Léna folyók között a légkörbe lépett, tűzgömbbé vált, majd még a légkörben felrobbant egy titokzatos égitest.

A tudományos álláspont szerint egy kisbolygó vagy üstökösmag volt, egyes ufó kutatók szerint azonban egy idegen űrhajó robbanhatott fel.

Egy biztos, a Tunguz “meteor” esetében a becsapódó test nem érte el a földet, de lökéshulláma feltördelte, letartolta a talajt. A robbanás helyszínén legelő állatokat hamuvá égette, körülbelül 8 millió fa dőlt ki, koncentrikusan az epicentrumtól 20-40 kilométer távolságig, és a 65 kilométerre lévő Vanavara település házainak ajtajait, ablakait is betörte. Vanavara település közelében 80 km sugarú körben letarolta a tajgát, a helyszíntől 500 kilométerrel távolabb közlekedő transzszibériai vasút utazóközönsége is szokatlanul világos fénycsóvára lett figyelmes, ugyanakkor erős rengést is érzékelt. A robbanás energiáját 10-30 megatonnásra becsülik, ami körülbelül 1000 db (!) Hirosimára ledobott atombomba keltette robbanásnak felel meg.

A katasztrófára máig több tucatnyi forgatókönyvet alkottak a tudósok. A „legidősebb” a meteorit-teória, de többen ma már inkább egy üstökös magját vagy egy kisbolygót okolnak a robbanásért. Komoly támogatói vannak a jégaszteroida változatnak is. Két amerikai fizikus, Albert Jackson és Michael Ryan szerint 1908-ban Földünk egy kisebb fekete lyukkal ütközött össze, aminek során atomenergia szabadult fel.

A legmeghökkentőbb teóriák egyike szerint a robbanást gigantikus moszkitófelleg detonációja okozta, de van olyan is, amely szerint a titokzatos mérnök zseni, Nikola Tesla egyik energiaátadási kísérletének „mellékterméke” volt a tunguzi eset. Valószínűleg a két jelenséget – az elektromágneses térenergiát és a Föld töltésrezgéseit, – kombinálta Tesla azzal a feltételezéssel, hogy a mindenütt jelenlévő éter belső energiájának a rovására egy viszonylag kis gerjesztésnek, mint egy „szikrának” a segítségével óriási robbanást lehet előidézni.

Bőséges a választék az ilyenkor elmaradhatatlan ufós verziókból is. Az egyik legérdekesebb, amely Lavbin orosz kutató nevéhez fűződik, arról szól, hogy az óriásmeteoritot, melynek becsapódása a Föld végét jelentette volna, az utolsó pillanatban egy földönkívüli eszközzel felrobbantották. A környéket egyébként annak idején maga Koroljov, a híres űrhajókonstruktőr is megvizsgálta (egyesek szerint ő is a földönkívüliek járművét kereste).

Az állami finanszírozású expedíció vezetője, Jurij Lavbin szerint a Földünk felé közeledő hatalmas meteort minden bizonnyal földönkívüliek robbantották szét, s ezzel megmentették a kipusztulástól az emberiséget. Amennyiben ugyanis a hatalmas tömegű tárgy becsapódott volna a Föld felszínére, akkor az egész emberi világot elpusztította volna. „Meg vagyok győződve arról, hogy egy felsőbbrendű civilizáció közbeavatkozása révén menekültünk meg” – nyilatkozta a MosNews című moszkvai lapnak Lavbin. „Ők robbantották szét azt a hatalmas meteort, amely iszonyatos sebességgel közelített bolygónk felé”.

AJÁNLOTT LINKEK:

Konkolyi Katalin: A tunguzi meteor
A Tunguz esemény (Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik