Gazdaság

Csődbe mehet az USA

Amerika (amerika)
Amerika (amerika)

Októberben lehet baj az Egyesült Államokban.

Az Egyesült Államok kincstára október közepére elérheti az adósságplafont – hívta fel a figyelmet a közelgő veszélyre Jack Lew amerikai pénzügyminiszter. Minderre azért kell figyelni, mert az ország törvényei szerint az adósságplafon elérése után  a kincstár nem bocsáthat ki további kötvényeket. Amennyiben tehát nem születik megállapodás az adósságplafon emeléséről, az USA  technikai csődbe mehet.

Mindez a gyakorlatban azt jelentené, hogy például a nyugdíjak, a katonai és az egészségügyi bérek kifizetését fel kellene függeszteni.

Nem lesz könnyű

Az adósságplafon emeléséhez a Fehér Ház, a Kongresszus és a Szenátus felhatalmazása is szükséges. Míg azonban az előbbi kettőt a demokraták irányítják, a szenátusi többséget a republikánusok adják. Magyarán a döntéshez kétpárti konszenzusos többség szükséges.

Az adósságplafon jelenlegi értéke 16,7 trillió dollár (vagyis 16 700 000 000 000). Erről  – igen hosszas huzavona után – januárban született döntés. Annak ellenére, hogy az ellentétes politikai érdekek miatt az adósságplafon elérése valóban okozhat problémát, az elmúlt 50 évben mintegy 75-ször szavazták már meg az emelést, tehát a mostani helyzet nem tekinthető rendkívülinek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik