Gazdaság

Jön a harmadik Matolcsy-csomag

Matolcsy-Gyorgy(960x640)(1).jpg (Matolcsy György)
Matolcsy-Gyorgy(960x640)(1).jpg (Matolcsy György)

Londoni elemzők további, 150-200 milliárd forintos magyar kiigazítási lépésekre számítanak.

Az Európai Bizottság a jelek szerint a vártnál erőteljesebb álláspontra helyezkedett a magyar államháztartási deficitcél ügyében, ezért valószínűsíthető, hogy az Orbán-kormány hamarosan újabb egyenlegjavító lépéseket jelent be – jósolták londoni elemzők.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó szakértői közölték: korábban arra számítottak, hogy Brüsszel elfogad egy “mérsékelt költségvetési elcsúszást”, amellyel jövőre 3 százalék felett maradhatott volna a GDP-arányos magyar költségvetési hiány.

A legutóbbi időben kiszivárgott “szűkszavú kommentárokból” azonban a londoni elemzők azt szűrték le, hogy az EU egyértelműen 3 százalék alatt akarja látni a jövő évi magyar deficitet. Így a ház közgazdászai arra számítanak, hogy a kormány a következő hónapban újabb, ezúttal 150-200 milliárd forintos költségvetési korrekciós csomagot terjeszt elő.

Heim Péter az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta: a második Matolcsy-csomag olyan negatívan hat a növekedésre, hogy jövőre ismét recesszióba kerülhet a magyar gazdaság. A bankrendszer terhelése gyerekes magatartás volt a kormány részéről, amellyel saját magát lőtte lábon. .

A Századvég Gazdaságkutató igazgatósági elnöke szerint a bankszektor túladóztatása visszaüt, a kevesebb hitel miatt kevesebb beruházás lesz, ami kevesebb munkahelyet jelent, vagyis kevesebb bevételt az államnak.Heim Péter úgy vélte, a kiigazítások miatt a forint árfolyama is gyengülni fog, jövőre fel kell készülni a 300 forint közeli euróárfolyamra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik