Gazdaság

Tízmilliós vezetői prémiumok állami cégeknél

80 százalékos jutalmat is kaphatnak az állami cégek élén állók – írja a Népszabadság.

Jelentős összegű jutalmakat fizettek ki az állami és fővárosi tulajdonosú cégek vezető tisztségviselői számára az elmúlt hónapokban a vállalatok 2011-es eredményei alapján. A napilap adatokat kért a legnagyobb állami tulajdonú cégektől.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) tájékoztatása szerint a vezérigazgatónak és helyettesének megállapított prémiuma 2011-re 10 havi, a főigazgatóké 8,85 havi, az igazgatóké pedig 5,5 havi alapbér, amiből eddig 30 százalékot fizettek ki.  A MÁV Zrt. volt első számú vezetőjének az éves személyi alapbér 56 százalékát, az MVM Zrt. és a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatóinak pedig az éves alapbérük 80 százalékát engedélyezték kifizetni. A vezérigazgató fizetése mindhárom cégnél kétmillió forint.

A Magyar Fejlesztési Banknál az elnök-vezérigazgató – aki szintén havi bruttó kétmillió forintot keres – és egyik vezérigazgató-helyettes éves személyi alapbérének 80 százalékát vette fel prémiumként. A Budapesti Városüzemeltetési Központhoz tartozó cégeknél összesen 342 millió forintot fizettek ki prémium, ösztönzés és jutalom címén, ebből a 2011-es prémium-célkitűzések teljesítésére mintegy 135 milliót. A kifizetést – mint mondták – mindenütt elszámoláshoz és teljesítményértékeléshez kötik. A legnagyobb vonalú a Főtáv volt: 46,6 millió forintot költött dolgozóinak a premizálására, további 88,4 millió forintot pedig munkavállalóinak jutalmazására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik