Gazdaság

Surányi: fordulat nélkül nem lesz IMF-megállapodás

IMF_logo (imf)
IMF_logo (imf)

Gazdaságpolitikai fordulat kell ahhoz, hogy létrejöhessen az IMF-megállapodás, ám ha létrejön, akkor nagyon sok minden változna jó irányban, és rövid idő alatt – állítja a volt jegybankelnök.

Surányi György szerint az ország szerencséje, hogy az export még fut, és hogy magas az ország devizatartaléka. Gazdasági problémáinkat viszont 11 éve cipeljük, az egyetlen előremutató év pedig a Bajnai-kormány idejére esett – véledik.

Mint az origónak adott interjúban elmondta, a jelenlegi gazdaságpolitika töretlen folytatása esetén csekély esélyt lát az IMF-megállapodásra. Állítja, ha azonban lényeges módosulás következne be a gazdaságpolitikában, akkor nem is lenne szükség a nemzetközi pénzügyi intézményekre.

A volt jegybankelnök szerint amennyiben létrejön az IMF-megállapodás, akkor stabilan 280 forint alatt ragadhatna az euró árfolyama. Véleménye szerint a megállapodás révén a belföldi és a külföldi üzleti körök és a fogyasztók bizalma visszatérne, aminek pozitív hatása lenne a hazai és a külföldi beruházásokra, valamint a fogyasztásra, ennek következtében a növekedésre, a foglalkoztatásra, a költségvetés helyzetére és az inflációra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik