Gazdaság

Egészségesebb életre késztetnek idén az árak

A dohánytermékek, egyes fontos alapélelmiszerek és az autózás ára nagyot ugrott márciusban. A használt autó viszont egész olcsó már.

Márciusban átlagosan 5,5 százalékkal lett drágább a magyar fogyasztók havi bevásárlókosarának tartalma, mint egy éve. Ez pozitív hír a fogyasztók számára, mert januárban és februárban még gyorsult a dolgok drágulása, és sok elemző attól tartott, hogy ez márciusban is folytatódni fog.

Az infláció miatt több kutatóintézet és a jegybank monetáris tanácsának egyes tagjai is aggódni kezdtek idén, ugyanis a tavalyi 3,9 százalékos éves átlagos infláció után idén eddig minden hónapban 5 százalék fölött volt a drágulás. A Kopint-Tárki kutatóintézet például nemrégiben módosította előrejelzését: ma már úgy látják, hogy legalább 5,9 százalék lesz idén az átlagos drágulás tavalyhoz képest.

Az év első két hónapjában alapvetően a felső áfakulcs 25 százalékról 27 százalékra emelése mozgatta felfelé az árakat. A decemberi 4,1 százalék után januárban 5,5 százalék, majd februárban 5,9 százalék volt a fogyasztói árak növekedésének üteme – írja a portfolio.hu.

Mi lett drágabb vagy olcsóbb?

Az elmúlt három hónapban egyébként egyes alapélelmiszerek (krumpli, zöldség, tojás) ára még jobban nőtt, mint a többi terméké, s ehhez a dohány, az édesség és az üzemanyagok ára is csatlakozik.

Sovány vigasz, de ha a legtöbbet dráguló termékekből kevesebbet veszünk (leszámítva a friss zöldségeket), valószínűleg egészségesebbek leszünk mi is, és a Föld is. Vagy legalábbis kevesebbet kapunk ugyanannyiért.

Összességében kevés termék lett idén olcsóbb, mint amennyibe tavaly decemberben került: a felsőruházat ára 3-4 százalékkal, az új autóké 2 százalékkal, a használt autóké pedig 6 százalékkal csökkent.

Fájdalmasan dráguló termékek

Tojás:

márciusban +16,5%            az év során eddig: +30,7%

Dohánytermékek:

márciusban: +6,6%     az év során eddig: +10,8%

Csokoládé, kakaó:

márciusban: +1,5%    az év során eddig: +13,6%

Friss zöldség:

márciusban: +5,9%     az év során eddig: +22,3%

Burgonya:

márciusban: +2,8%     az év során eddig:+ 11,8%

Üzemanyag:

márciusban: +2,4%     az év során eddig: +7,3%

A márciusi változásoknál februárhoz képest néztük az árakat. Az év során eddig lezajlott drágulásnál 2011 decemberhez képest néztük az árakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik