Gazdaság

Elszakadt a cérna a magas üzemanyagárak miatt

Az újabbnál újabb csúcsokra emelkedő üzemanyagárak mellett a lakosság egyre többet spórol. Nemcsak a benzin, hanem a gázolaj keresletében is érdemi visszaesés mutatkozott.

Az újabbnál újabb csúcsokra emelkedő üzemanyagárak mellett a lakosság egyre többet spórol, de sajnos még mindig csak kevesen mondhatják el magukról, hogy az autó használatát teljes mértékig nélkülözni tudják a mindennapokból – írja a Portfolio.

Az a datok szerint 3,5%-kal csökkent az üzemanyagfogyasztás a negyedik negyedévben, mely így összességében 721 millió litert tett ki. A csökkenés annak ellenére következett be, hogy a január elsejei áfa-emelés miatt sor kerülhetett elővásárlásokra is.

Mindezek következtében a tavalyi évben 2,7%-os visszaesést lehetett tapasztalni az üzemanyagfogyasztásban, a 2,9 milliárd liternyi mennyiség pedig csak alig haladja meg a 2005-ös értéket.

A negyedik negyedévben a gázolaj iránti kereslet jelentősebbnek mondható, 2,6%-os visszaesését lehetett tapasztalni. Az utóbbi időszakban a gázolajfogyasztás még emelkedett is (vélhetően nagyrészt a kereskedelmi gázolajár rendszer idei bevezetésének köszönhetően), azonban a november elsejei 13 forintos jövedéki adó emelés hatására itt is elfogyott a cérna. A benzin fogyasztása eközben 4,5%-kal került lejjebb, ami sorozatban már a tizedik negyedéves csökkenésnek felel meg.

A benzin árának emelkedésével párhuzamosan az utóbbi időszakban a fogyasztás is mélyrepülésbe kezdett. Miután a rendelkezésre álló jövedelem többek között a svájci frank törlesztőrészletek emelkedésével párhuzamosan számos háztartásnál csökkent, a benzinár emelkedése miatt egyre többen kezdenek az üzemanyagfogyasztáson spórolni.

A Portfolio.hu által megkérdezett közel 8500 olvasó többsége, 57%-a már a 400 forintos szint átlépése óta kevesebbet használja autóját, 6%-uk a 450 forintos, további 11%-uk pedig az 500 forintos szint felett fog kevesebbszer autóba ülni.

Piaci forrásokból úgy tudni, az áremelési lavina nem állt meg. Szedrától újabb csúcson az üzemanyag ára!

A nemzetközi piaci folyamatokkal magyarázható üzemanyagár-változás a benzin esetében – kerekítve – 1 forintos emelkedést eredményezhet a héten, míg a dízel esetében nem indokol változást – áll a GKI Energiakutató Kft. elemzésében. A benzin kiskereskedelmi átlagára így 424 forint, a gázolajé pedig 443 forint lehet január 18-án.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik