Gazdaság

Most a tojástermelőket veszi górcső alá a Négy Mancs Alapítvány

Az elszámoltatási kormánybiztos ismét az ügyészséghez fordul az alapítvány tevékenysége miatt.

Továbbra sem tudni, hogy kik állnak a Négy Mancs Alapítvány mögött, ahogy azt sem, hogy milyen összegekből gazdálkodik és folytatja a magyar termelők elleni lejárató kampányát – mondta Budai Gyula csütörtökön azt követően, hogy találkozott a bécsi székhelyű alapítvány titkárával, Josef Pfabigannal.

Az elszámoltatási kormánybiztos szerint megpróbálták közelíteni az álláspontokat, de ezek továbbra is nagyon távol állnak egymástól. Hangsúlyozta: nem az osztrák Négy Mancs Alapítvány feladata megmondani a magyar kormánynak, a magyar gazdáknak, hogy milyen szakmai szempontok alapján folytassák tevékenységüket. A magyar kormány ráadásul eddig is betartotta azokat az uniós direktívákat, amelyek ebben a kérdéskörben születtek.

Budai szerint a szocialista kormányok 2007-2008-ban csaknem 1,5 millió forint állami támogatást adtak a szervezetnek, amely ebből állta a hazai baromfiágazat elleni lejárató kampányát. Az alapítvány újabb akciót indított, most a tojástermelőket vette górcső alá. A gazdáknak kiküldött levélben arról érdeklődik, hogy mit tesznek a 2012. január 1-jén hatályba lépő, a tyúktartásra vonatkozó uniós szabályok betartása érdekében.

A kormánybiztos kijelentette: alapító okirata szerint ilyen jellegű tevékenységet nem folytathat a Négy Mancs, ezért ismét a Fővárosi Főügyészséghez fordult. Emlékeztetett rá: korábban a főügyészség megállapította, hogy az alapítvány nem a céljainak megfelelően működik. Elmondta azt is, hogy a vizsgálat lezárulta után újabb találkozót tervez a szervezet képviselőjével, akik a csütörtöki találkozó után nem kívántak nyilatkozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik