Gazdaság

Ázik a vetés – brutális lisztárak jöhetnek

A legdrágább fehér kenyér kilójáért hamarosan 400 forintot is elkérhetnek a pékek.

A magyar búza lassan elfogy, ha importból őrölnek, akkor a mostani 106 forintos liszt ára 145 is lehet – írja a Népszabadság. A Pékszövetség elnöke szerint nemcsak a dráguló liszt az áremelkedés oka, hanem a történelmi csúcson járó üzemanyag- és energiaár is.

A pékek attól tartanak, hogy elfogy a búza, egyre több malom nem tudja majd kiszolgálni a sütödéket. Az új búzából készült lisztre legkorábban augusztusban számíthatnak. Megoldás lehet a búzaimport, amely esetén 35-40 százalékos lisztáremelkedésre kell felkészülni. Varga László szerint ez esetben Magyarországon drágább lesz a kenyér mint Nyugat-Európában. A bizonytalanságot fokozza, hogy a molnárok sem tudják, mekkora a hazai búzakészlet.

Az biztos, hogy a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal legfrissebb jelentése szerint csaknem egymillió hektár mezőgazdasági területen áll a víz, vagy úgy átázott a talaj, hogy csak hónapok alatt száradhat fel annyira, hogy művelni lehessen. E terület negyede őszi búzavetés. Vagyis a következő búzaszezon rendkívül magas gabonaárakkal indul majd, ami a pékáruk drágulását jelenti. A gazdáknak is többe kerül majd a termelés – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik