Gazdaság

Változni fog a fűtéstámogatás koncepciója

Az új szezon kezdetére már elkészül az átfogó lakásfenntartási támogatás terve.

Ellátási problémáktól egy percre sem kell tartaniuk az EMFESZ ügyfeleinek, ha a társaság nem tudna nekik gázt szállítani, mert a gázpiac jól szabályozott – mondta az energetikai államtitkár a Hír tévének. Bencsik János úgy látja, nem kell miniszteri biztost kinevezni a likviditási gondokkal küzdő cég élére, mert nem lenne etikus, ha a kormány beavatkozna piaci vitákba.

Szerinte attól sem kell tartani, hogy a legújabb, ukrán-lengyel gázszállítási vita miatt esetleg gáz nélkül maradna az ország. Az ország gázkészletei és gázinfrastruktúrája, más országokkal lévő vezetéki összeköttetései megfelelő biztonságot adnak. Még az esetleg gáz nélkül maradó szomszédainknak is tudunk segíteni – tette hozzá.

Bencsik János csekély mértékű távhő áremelést nem zárt ki, és azt mondta, változni fog a fűtéstámogatás koncepciója. A gázártámogatás csak a folyó fűtési idény végéig marad fenn, az új szezon kezdetére már elkészül az átfogó lakásfenntartási támogatás terve, amely kiterjed még az egyedi fűtés megsegítésére is.

A tárca vizsgálja az előző kormány által indított panelprogram folytatását. Pillanatnyilag azonban az a helyzet, hogy a rendelkezésre álló források a vállalt kiadások felét sem fedezték volna. Az állam 2011-ben újabb csomag széndioxid kvóta eladására készül, a bevételt a lakások energetikai korszerűsítésére szánja az épületek energetikai hatékonysága javítását célzó alapon keresztül.

AJÁNLOTT LINK:

Megújul a fűtéstámogatás (Világgazdaság Online)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik