Gazdaság

Akkor most mi lesz a nyugdíjammal?

A kormány november végén jelentette be, hogy a nyugdíjreform részeként mindenki számára megteremti a lehetőséget, hogy a magán-nyugdíjpénztári rendszerből visszalépjen az állami rendszerbe.

A jelenleg kötelező magán-nyugdíjpénztári tagok két lehetőség közül választhatnak: ha vissza kívánnak térni az állami nyugdíjrendszerbe, abban az esetben erről nem kell külön nyilatkozatot tenniük, március elsejével automatikusan átléptetik őket.

A kormány ígérete szerint azoknak a munkavállalóknak, akik a magán-nyugdíjpénztári rendszerben veszteséget szenvedtek el, az állam az éves infláció mértékével kiegészíti a megtakarításukat. Akiknek ugyanakkor nagyobb hozamuk volt az inflációnál, azt adómentesen készpénzben felvehetik.

A kormány tervei szerint az állami rendszerbe visszalépők a jövőben egyéni számlán vezethetik nyugdíj-megtakarításukat, és ezeket a számlákat a házastársak örökölhetik majd.

A másik lehetőség, hogy a pénztártagok a magán-nyugdíjpénztári rendszerben maradnak: ebben az esetben január végéig (külföldi tartózkodás esetén 2011. február 28-ig) személyesen kell nyilatkozatot tenniük a Nyugdíjbiztosítási Alap kezeléséért felelős nyugdíjbiztosítási szervnél. Ha valaki így dönt, azzal leválik az állami rendszerről, és csak a 2011 végéig elért szolgálati idejét veszik figyelembe az állami nyugdíj esetében.

A magánpénztárakat választó munkavállalóknak jóváírják a 2010.november 1. és 2011. december 31. közötti 14 havi befizetést, és szabadon rendelkezhetnek azzal a 10 százalékkal, amit nyugdíjjárulékként kell befizetniük.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy aki ezt a megoldást választja, annak a 24 százalékos munkaadói nyugdíjjáruléka nem kerül saját számlára, így gyakorlatilag “jelenlegi nyugdíjjogosultságának 70 százalékát elveszíti.”

A fent említettek fényében a többségnek megéri visszalépni az állami pillérbe, azonban rengeteg a bizonytalanság. A magánnyugdípénztárakat tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség bejelentette, a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordul, és arra kéri az Alkotmánybíróságot: soron kívül vizsgálja ki a nyugdíjrendszert érintő törvényeket. Az állami nyugdíjrendszer további hátránya lehet, hogy a politika változásával a szabályok és feltételek is változhatnak.

A kormány nyugdíjrendszerrel kapcsolatos intézkedéseiről bővebben ide kattintva olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik