Gazdaság

Kopits visszaküldené a kormányt a konyhába

A Költségvetési Tanács elnöke szerint ellentmondás van a költségvetés és a makrogazdasági előrejelzések között.

Az Orbán-kormány komoly hitelességi deficitet örökölt, de ahhoz maga is hozzájárul, ha kitűzi célként az adósságráta csökkentését, de ehhez nem rendel intézkedéseket a jövő évi büdzsé tervezetében. A Költségvetési Tanács elnöke az InfoRádióban megismételte: az egyenleget javító döntések nélkül valójában “egy helyben toporgunk”.

Kopits György közölte: amikor az ideiglenes intézkedések (válságadók, ágazati adók) kifutnak, rosszabb helyzetbe kerülhetünk. Ha a magánnyugdíjpénztárakból sokan visszalépnek, és a kormány nem reformálja meg a nyugdíjrendszer első pillérét, akkor ez a költségvetésre óriási terhet jelent. Ha a nyugdíjvagyont nem az államadósság csökkentésére fordítja a kormány, hanem folyó kiadásokra, akkor az újabb lépést jelent a fenntarthatóság ellen – tette hozzá.

“Vissza kellene menni a konyhába, és elkészíteni egy hiteles előrejelzést, amiben nincsenek ellentmondások“. Arra sem kaptunk választ, hogy a befolyó pénzeket adósságcsökkentésre vagy kiadásokra fordítják-e – fogalmazott a közgazdász. Megítélése szerint probléma az is, hogy ellentmondás van a költségvetés és a makrogazdasági előrejelzések között.

Magyarországon a költségvetést nem magyarázzák el az embereknek. A mindenkori minisztérium sajnos úgy érzi, nem tartozik senkinek magyarázattal, hogy mi van a “fekete dobozban” – vélekedett a Költségvetési Tanács elnöke, aki hozzátette: muszáj világosan elmondani, miről szól a költségvetés.

Kopits György szerint a Költségvetési Tanácsra nem mint vérengző oroszlánra kell tekinteni, hanem inkább mint pulikutyára, aminek az a kötelezettsége és szerepe, hogy megpróbálja elterelni a nyájat a szakadék széléről.

Kopits György: Határozott lépések kellenek az adósságráta csökkentéséhez (Inforádió)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik