Gazdaság

Átlagosan lesz 10 százalék alatti a gázáremelés

A döntés már ma megszülethet.

A kormánytagok infláció alatti, a szakértők 10 százalékot meghaladó gázáremelést tartanának indokoltnak. A szolgáltatók a korábbi elmaradásokra hivatkozva szintén hasonló mértékű emelést igényeltek volna már október elsejétől.

A Népszabadság szerint elképzelhető, hogy csak egy bizonyos – az átlag évi 1200 köbméteres – fogyasztás felett emelkedne a tarifa. Az ez alatti mennyiségre változatlan maradhat az ár. A korábbi sajtónyilatkozatok alapján így, a két tarifa együtt adhatja ki az infláció alatti számot.

A Magyar Nemzet úgy tudja, ma jelenti be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, hogy mennyivel nő januárban a gáz ára a lakosság számára. A lap értesülése szerint a tárca – Bencsik János energiaügyi államtitkár korábbi nyilatkozatának megfelelően – átlagosan egy számjegyű drágulást közöl majd.

Mint ismert, a kormány az ősz elejére ígért megállapodást a szolgáltatókkal, de ez mindmáig elmaradt. A kabinet mindvégig azt kommunikálta, olyan alkura törekszik a szolgáltatókkal, amely alapján a fogyasztóknak sem kellene többet fizetni, de a cégek sem járnának rosszul.

AJÁNLOTT LINKEK:

Gáz: egy számjegyű lehet a drágulás (Magyar Nemzet)
Nyakunkon a nemzeti gázáremelés (Népszabadság)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik