Gasztró

Fűszerek, amik igazán meghozzák a karácsonyi hangulatot

Fahéj

A mással össze nem keverhető ízű fahéj talán a legnépszerűbb alapanyag a karácsonyi receptek millió között. Az ókor óta használatos fűszert a fahéjfa és a kasszia kérgéből készítik. A fűszer lehet édeskés, kissé csípős vagy fanyar is az ételekben fajtától függően. Rengeteg jótékony hatása van, segíti az emésztést, jó étvágyat csinál, gyorsítja az anyagcserét és csökkentheti a vércukorszintet is. Fahéj nélkül pedig elképzelhetetlen az almás pite vagy a mézeskalács.

Gyömbér

A fahéjhoz hasonlóan a gyömbér is a Távol-Keletről származik, régóta használt növény. Nagyon illatos, íze kesernyés, nagy mennyiségben csípős. Használhatjuk nyersen a hámozott gyökeret, vagy őrölve porként. Bizonyítottan csökkenti a hányingert és segíti az emésztést. A karácsonyi ételekben italokba bátran lehet használni, szinte mindenbe illik a különleges íze, például forró krémlevesekbe, kekszekbe és a forralt bort is nagyon fel tudja dobni. Ha esetleg az ünnepek alatt megfáznánk, akkor a legfinomabb orvosság, ha pár szelet friss gyömbért és citromot leforrázunk vízzel és teszünk mellé egy kanál mézet.

Szegfűszeg

A forralt borban úszkáló kis fadarabok Afrikából indultak világhódító gasztronómiai útra. Egészen a 18. századig halálbüntetés terhe mellett lehetett csak kicsempészni az őshazájából, a Maluku-szigetekről. A fűszer maga a növény bimbóiból készül, nem a fás részből. Illóolajokban gazdag, íze kissé kesernyés, égető tud lenni magában. Segíti az emésztést, jótékonyan hat stressz ellen, gyulladáscsökkentő, és akár afrodiziákumként is bevethető. Bármilyen ételnek pikáns ízt képes adni, de legjobban szerintünk a süteményekhez vagy a gyümölcsös alapú italokhoz passzol, például a már említett forralt borhoz vagy gyümölcsös krémlevesekhez.

Ánizs

Az érdekes erős illatú fűszer, az ánizs növény termése. Sok illóolajat tartalmaz, ezért figyelni kell mennyit teszünk az ételekbe. Az ókorban még fizető eszközként is használt fűszer a likőrgyártás egyik legnépszerűbb alapanyaga. A közkedvelt abszint vagy a görög ouzo egyik főeleme. Rengeteg gyógyhatása van, idegerősítő, hurutoldó, vértisztító, emésztést segítő. Karácsonykor süteményekbe, teákba vagy házi készítésű alkoholos italokba, például almás pite likőrbe is kiváló. Továbbá az ánizs távoli rokona a népszerű érdekes alakú csillagánizs, mutatós dekorációs elem lehet az ünnepi tányérokon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik