Forma-1

Hamilton nyerte a Kínai Nagydíjat

A gumik döntöttek a Forma-1 sanghaji futamán: a McLaren első 2011-es versenyét nyerte meg.

Sebastian Vettel az első két futam megnyerését követően a Kínai Nagydíj időmérőjét is megnyerte, a futam rajtját azonban elrontotta, és a két McLaren elment mellette (sőt, a világbajnok kétszer is pozíciót váltott, ezért büntetés járt volna).

Button vezetett tehát, de csupán az első bokszkiállásig, amikor is a korábbi világbajnok brit pilóta elemi hibát elkövetve először a Red Bull boxába állt be kerékcserére. Mögötte Vettel érkezett, aki lendületből letudta a kerékcserét, és megelőzte a leblokkoló Buttont.

A 9. körben az időmérőn jól teljesítő Algersuari jobb hátsó kereke lerepült, érdemben elúszott a versenye. Nico Rosberg úgymond kihagyta az első boxkiállást, így sokáig vezette a futamot, miközben a Ferrarik kezdtek előremerészkedni, megelőzték a lassuló Lewis Hamiltont.
A 31. körben Vettel kijött másodszor is, feltette a kemény gumikat, Massa két körrel később ugyanígy tett.

Itt van Button hibája:

Vettel, Massa, Hamilton, Rosberg, Button, Alonso, Webber, Schumacher volt a sorrend a 44. körben, de Hamilton ekkor már erőre kapott, és nem sokkal később meg is előzte Massát. Mindeközben (12 kör volt még hátra), Vettel kemény gumijai egyre jobban kopni kezdtek.

A többiek lágy gumikkal száguldoztak, a 48. körben Perez kilökte a pályáról Sutilt. Az utolsó tíz körben a nagy előnyt felhalmozó Vettel folyamatosan gyengült, Hamilton pedig 4 körrel a vége előtt megelőzte.

Ennél is nagyobb bravúr volt Mark Webberé, aki lágy gumikkal a 18. helyről feljött a harmadik helyre az utolsó előtti körben Button megelőzésével.

A McLaren először győzte le a Red Bullt ebben az évben.

A Kínai Nagydíj végeredménye:

1. Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes)
2. Sebastian Vettel (Red Bull)
3. Mark Webber (Red Bull)

4. Jenson Button (McLaren-Mercedes), 5. Nico Rosberg (Mercedes), 6. Felipe Massa (Ferrari), 7. Fernando Alonso (Ferrari), 8. Michael Schumacher (Mercedes), 9. Vitalij Petrov (Renault), 10. Kamui Kobajasi (Sauber), 11. Paul Di Resta (Force India-Mercedes), 12. Nick Heidfeld (Lotus-Renault), 13. Rubens Barrichello (Williams-Cosworth), 14. Sebastian Buemi (Toro Rosso-Ferrari), 15. Adrian Sutil (Force India-Mercedes), 16. Heiki Kovalainen (Lotus-Renault), 17. Sergio Perez (Sauber), 18. Pastor Maldonado (Williams-Cosworth), 19. Jarno Trulli (Lotus-Renault), 20. Jerome D’Ambrosio (Virgin-Cosworth), 21. Timo Glock (Virgin-Cosworth), 22. Narien Karthikeyan (HRT-Cosworth), 23. Vitantonio Liuzzi (HRT-Cosworth)

A világbajnokság állása:

1. Sebastian Vettel 68 pont
2. Lewis Hamilton 47 pont
3. Jenson Button 38 pont
4. Mark Webber 37 pont
5. Fernando Alonso 26 pont

Ajánlott videó

Olvasói sztorik