Forma-1

Forma-1: engedélyezett a csapatutasítás

A FIA Motorsport Világtanácsának pénteki döntése szerint a jövőben engedélyezik a Forma-1-es istállóknak, hogy utasításokat adjanak a pilótáknak.

A Nemzetközi Automobil Szervezet ezzel a 39.1-es paragrafust változtatta meg, hozzátéve, hogy ha ezek a csapatutasítások ütköznek a sportszerűséggel, úgy komoly büntetésekkel járhatnak.

Az idei világbajnokságon a Ferrarit a hockenheimi GP versenybírói 100 ezer dollárra bírságolták, mert a futamon a brazil Felipe Massa a rádióüzenetben kapott utasításnak megfelelően maga elé engedte csapattársát, a kétszeres vb-győztes spanyol Fernando Alonsót, aki végül megnyerte a viadalt.

A 2002-es vb-n szintén az olasz istálló okozott hatalmas botrányt azzal, hogy Rubens Barrichello méterekkel a cél előtt lelassított, s nyerni hagyta Michael Schumachert az Osztrák Nagydíjon. Ezt követően vezették be a tiltást.

Frissítés: A csapatutasításról szóló határozat mellett további változtatásokról születtek döntések. Ezek szerint 2013-tól a versenyautókat 1600 kcm-s, négyhengeres turbómotorokkal látják el, melyek fordulatszáma percenként legfeljebb 12 ezer lehet. Az elképzelések arról szólnak, hogy ezen erőforrások 35 százalékkal fogyasztanak majd kevesebbet, mint a jelenlegi 2,4 literes V8-as motorok.

2013-ban már csak öt hajtóművet használhat el egy-egy pilóta a világbajnokság során, a következő évben pedig csupán négyet, a jelenlegi nyolccal szemben. A motorokat bioüzemanyag hajtja majd.

Friss Forma-1 hírek ITT!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik