Foci

Hollandia – Brazília 2-1

Nelson Mandela Bay, Port Elizabeth, 30 000 néző

Összefoglaló:

Hollandia nagy brazil hibák után szerezte meg a győzelmet. Ezt mondhatjuk igazságtalanságnak éppúgy, mint a labdarúgás nagy igazságának és törvényszerűségének. A brazilok a vezetésükig, és azt követően is jobban játszottak, de meghaltak a szépségben.

Az első holland gól előtt Robben nagyot színészkedett, sokan ezért nem szeretik őt, mindenesetre a szabálytalanság felesleges volt, elkerülhető. Sneijder beadása után ráadásul Felipe Melo, aki ezúttal juventusos formáját idézte, nem értette meg magát a brazil kapussal, ez a hiba pedig végzetesnek bizonyult.

Különösen buta volt a második gól, amely előtt Juan teljesen ártalmatlan szituációban mentett szögletre. Sneijder sem fejesgóljairól híres, ez is elgondolkodtató.

Mint ahogy az is, hogy Felipe Melo miért taposta meg a folyton önmagát dobáló Robbent.

A brazilok az emberhátrány után akartak, mentek előre, de nem tudták begyötörni a második gólt, ezzel pedig elbúcsúztak Dél-Afrikától.

Hollandia 24. meccsén is veretlen maradt és várhatja az Uruguay-Ghána meccs győztesét.

Eredmény: Hollandia – Brazília 2-1 (0-1)
gólok: Felipe Melo (öngól), Sneijder, illetve Robinho
.

94. PERC: VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK, BRAZÍLIA KIESETT!

90. PERC: 3 perc a hosszabbítás, a hollandok eldugják a labdát.

88. PERC: Dani Alves végül a sorfalba rúgta a labdát, nagyon ígéretes helyről.

SZABADRÚGÁS 89’
Brazília
Lucióval szemben szabálytalankodtak.

87. PERC: Végre egy igazán izgalmas meccs a vébén, de lehet, hogy elbúcsúzik Dunga csapata – valljuk meg, buta hibák miatt.

FELIPE MELO KIÁLLÍTÁSA:

CSERE 85’
Hollandia
Van Persie helyett Huntelaar.
SZÖGLET 85’
Brazília
Kaka lövésébe értek bele.

83. PERC: Juan közben nem tudott úrrá lenni a helyzeten, nem értette meg magát Julio Cesarral. Majdnem baj lett belőle, de végül csak holland bedobás.

82. PERC: Egyik szöglet veszélyesebb volt, mint a másik. A mésodiknál a holland védők mentettek, a harmadiknál Stekelenburg fogott nagyot. Kevesebb mint tíz perc van hátra.

SZÖGLET 81’
Brazília
Háromszor is próbálkozhattak.

SNEIJDER FEJESE, 2-1 HOLLANDIÁNAK!

;

SZABADRÚGÁS 80’
Hollandia
27 méterről Van Persie csúnyán fölé.
CSERE 77’
Brazília
Nilmar jött be Luis Fabiano helyett!
SÁRGA LAP 76’
Oojer, Hollandia
Kakával ütközött.
PIROS LAP 73’
Felipe Melo, Brazília
Megtaposta Robbent. Jogos!

72. PERC: Most már a hollandok taktikázhatnak, de Sneijdert továbbra is viszi előre a szíve. A brazilok még nem kaptak két gólt egy meccsen ezen a világbajnokságon.

68. PERC: Juan úgy mentett szögletre Robben elől, hogy akár bedobásra is passzolhatta volna a labdát. Mindenesetre a szögletet Robben lőtte középre, Kuyt megcsúsztatta, Sneijder pedig a kapuba fejelte a labdát. Szép találat volt, gondban a brazilok! 2-1!

GÓÓÓL 68’
Sneijder, Hollandia
A szöglet után fejelt a kapuba.
SZÖGLET 68’
Hollandia
Juan passzolta szögletre.
SZÖGLET 66’
Hollandia
Van Persie harcolta ki.

66. PERC: Kaka lőhetett 17 méterről, de kicsit magasra pattant előtte a labda, így az mellément.

SÁRGA LAP 64’
De Jong, Hollandia
Mezhúzásért.

HOLLANDIA EGYENLÍTŐ TALÁLATA:

CSERE 62’
Brazília
Bastos helyett Gilberto Melo a pályán.

61. PERC: A hollandok láthatóan megnyugodtak, és ezt nem is csodáljuk, visszajöttek a reményeik. Dani Alves közben messziről lőtt, de célt tévesztett.

ITT A HIBA, A MEG NEM ÉRTÉS, AMELY A GÓLT EREDMÉNYEZTE:

54. PERC: A FIFA eddig Felipe Melo öngóljának tartja a holland találatot.

53. PERC: Igen szerencsés góllal egyenlített Hollandia. A szabadrúgás után Sneijder beívelésébe nem ért bele holland, ugyanakkor Julio Cesar és Felipe Melo egymást zavarta, amikor mindketten felugrottak. A labda egy kicsit megpattant Melo fején, de a gól Sneijder “érdeme”. 1-1, váratlan fordulat, ahogy szokták mondani.

GÓÓÓL 53’
Sneijder
Beívelte a labdát, Julio Cesar melléütött.

52. PERC: Nagyszerűen passzolgatnak a brazilok, miközben Bastos elsuhant Robben előtt, aki elesett. Nem ért hozzá Bastos, igaz, utóbbi a labdát sem találta el. Szabadrúgás következett a hollandok javára.

50. PERC: Érdekes, hogy az összes, jelenleg a pályán lévő holland játékos begyűjtött már sárgát a világbajnokságon.

SZÖGLET 48’
Brazília
Oojerről ment ki a labda.
SÁRGA LAP 47’
Van Der Wiel, Hollandia
Színészkedésért, nem játszhat legközelebb.
KÖZÉPKEZDÉS 46’
Brazília
Mehet a 2. játékrész!

ITT VAN KAKA LÖVÉSE ÉS STEKELENBURG VÉDÉSE:

A szünetben lesz dolga Marwijk kapitánynak, különösen azt kell elmagyaráznia a fiainak, hogy a támadásokhoz illik felzárkózni, ellenkező esetben az egy vagy két támadó nem tud kibontakozni a stabilan álló brazil védőkkel szemben. Ők ugyanis egyből visszazárnak, gyakran három ember támadja meg Robbent vagy Van Persiet és Kuyt-et.

Ha ebben tud változtatni Hollandia, még nem mondhatjuk lefutottnak a találkozót.

Itt még vidám volt Sneijder és Julio Cesar, jelenleg csak egyikőjüknek van oka mosolyogni:

45+1. PERC: VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK!

45. PERC: Egy perc lesz a hosszabbítás. Robben közben a kapura vezette volna a labdát, de öten állták körbe. Az ellentámadás végén Maicon lőtt az oldalhálóba.

SZÖGLET 44’
Brazília
Luis Fabiano érdemes a szöglet.
SZABADRÚGÁS 43’
Brazília
Van Persie akasztotta Maicont.

41. PERC: Szívósak a brazilok nehéz lesz a hollandoknak kibontakozni.

SÁRGA LAP 37’
Bastos, Brazília
Robbent vágta fel ismét.

36. PERC: Julio Cesar fogta a labdát.

SZABADRÚGÁS 36’
Hollandia
Nagyon messze, de Sneijder odaállt.
SZÖGLET 34’
Hollandia
Kuyt harcolta ki.

34. PERC: Nagyon jól játszanak a brazilok, egy-egy megindulásuk életveszélyes, és Kaka is nagyon él – utóbbi mindenki számára jó hír.

SZÖGLET 31’
Brazília
Nem lett belőle semmi.
VÉDÉS 31’
Stekelenburg
Kaka lövését tolta szögletre.

31. PERC: Káprázatos brazil támadás! Robinho öt cselt is meg tudott oldani a bal oldalon, végül estében adta tovább, hogy aztán sarokkal kerüljön Kaka elé a labda, ő pedig amolyan Messi-módra eltekerte a bal sarok felé, de Stekelenburg nagy bravúrral mentett szögletre. Foci a javából!

29. PERC: Dani Alves végezte el a jobb oldali szabadrúgást, beadása egyedül találta Luis Fabianót, aki fejelt is 13 méterről, mellé.

SZABADRÚGÁS 28’
Brazília
Kaka fordult volna le, de Oojer nem engedte.

26. PERC: Dani Alves forgatta meg Kuytet a jobb oldalon, beadta középre, Juan pedig tisztán lőhetett. Lőtt is, de nagyon fölévágta.

SZÖGLET 25’
Brazília
De Jong mentett Kaka elől.

20. PERC: A brazilok azért brazilok, mert minden mérkőzésükön más és más tényezők miatt győznek. Nincs ez eddig másként ezen a mérkőzésen sem, holott azért még hátravan 70 perc. Parádés volt Felipe Melo kiugratása, a torinói szurkolók valószínű felteszik maguknak a kérdést, a Juventusban vajon miért nem sikerült ehhez hasonló passzokat adnia. A hollandok eddig nem tudtak veszélyes helyzetet kialakítani, a dél-amerikaiak pedig már taktikázhatnak is a korai góljuk miatt.

ÍME A BRAZILOK VEZETŐ TALÁLATA:

17. PERC: Van Persie vállalta magára a szabadot, de ballal az égbe lőtte a lasztit.

SZABADRÚGÁS 16’
Hollandia
Bastos lerúgta Robbent.

15. PERC: Robinho második gólját szerezte a világbajnokságon. Elano is kétgólos a brazilok részéről, de ő nem játszhat sérülése miatt.

SÁRGA LAP 14’
Heitinga, Hollandia
Felvágta Luis Fabianót.

12. PERC: Felipe Melo fantasztikus passz adott Robinhónak. A kezdőkörből passzolta a labdát üres területre, Robinhót pedig senki sem kísérte, egyedül Robben próbált közbeavatkozni. Felipe Melo alighanem a vébé eddigi legjobb kiugratását követte el. Nem bánja. 0-1!

SZÖGLET 12’
Hollandia
Veszélytelen volt.
VÉDÉS 12’
Julio Cesar
Kuyt lövését tolta szögletre.
GÓÓÓL 10’
Robinho, Brazília
Felipe Melo csodapasszát lőtte a kapuba.

8. PERC: A két csapat eddig 9 alkalommal találkozott egymással, 3 esetben a brazilok, 2 alkalommal a hollandok győztek.

LES 8’
Dani Alves
Valóban les volt, jelezte a játékvezető.

5. PERC: Kemény belépőkkel kezdődött a találkozó, mindkét oldal ludas ebben…

3. PERC: A holland kapitány legnagyobb sikere a Feyenoorddal elhódított UEFA-kupa volt, 2002-ből. Dunga 2006 óta a brazilok kapitánya, előtte egyetlen csapatnál sem edzősködött.

1. PERC: A győztes Uruguayjal vagy Ghánával már a döntőbe jutásért játszhat.

KÖZÉPKEZDÉS 1’
Hollandia
Elkezdődött a szupermeccs.

A himnuszokat hallgatjuk. A hollandok Szlovákia 2-1-es, Brazília pedig Chile 3-0-s legyőzésével jutott a negyeddöntőbe.

A kezdés előtt nem sokkal megsérült Mathijsen, helyette Ooijer a pályán a hollandoknál.

Kezdőcsapatok:

Hollandia: Stekelenburg – Van Der Wiel, Heitinga, Ooijer, Van Bronckhorst – Van Bommel, De Jong, Sneijder, – Robben – Van Persie, Kuyt. Szövetségi kapitány: Bert van Marwijk

Brazília: Julio Cesar – Maicon, Lucio, Juan, Bastos, Daniel Alves – Felipe Melo, Gilberto Silva – Kaka – Luis Fabiano, Robinho. Szövetségi kapitány: Dunga

Hollandia először mutathatja meg nagycsapat ellen ezen a világbajnokságon, hogy vajon valóban a végső esélyesek között tartják-e, tartották-e számon. Nincs tovább mellébeszélés, félgőzös játék, itt bizony az egyik nagyágyú elbúcsúzik.

Eddig háromszor találkoztak a felek világbajnokságon, de mind a három emlékezetsere sikeredett. 1974-ben 2-0-ra győztek a hollandok (Neeskens és Cruyff volt a gólszerző), 1994-ben viszont a brazilok nyertek 3-2-re, hogy aztán 1998-ban 1-1-re végezzenek. 1994-ban Bergkamp és Winter, valamint Bebeto, Romario és Branco voltak a gólszerzők. 1998-ban 11-esekkel 4-2-re a brazilok győztek, a rendes játékidőben Kluivert és Ronaldo szerezték a gólokat.

Ez a meccs teljesen más lesz, mint a korábbiak, párhuzamokat felesleges keresni, hiszen mindkét csapatban olyan sztárok szerepelnek, akik bármikor, bármit képesek előhúzni a zsebükből. Sneijder, Van Persie, Robben az egyik, Kaka, Luis Fabiano, Lució a másik oldalon, de akár felsorolhattuk volna mind a 22 játékost.

Hollandia 23 mérkőzés óta nem szenvedett vereséget, legutóbb 2008 szeptemberében Ausztrália volt képes legyőzni őket, míg a brazilok 10 meccs óta veretlenek, 2009 októberében Bolíviában kaptak ki Dungáék.

A játékvezető a japán Yuichi Nishimura lesz.

AZ 1994-ES 3-2 LEGSZEBB PILLANATAI:

ITT AZ 1974-ES MÉRKŐZÉS KÉT GÓLJA:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik