Foci

Chile – Spanyolország 1-2

Pretoria, Loftus Versfeld Stadion, 50 000 néző

Összefoglaló:

A spanyolok az első félidőt megnyomták, és megmutatták, hogy tudnak focizni. Igaz, ehhez kellettek a chilei hibák, elkerülhető megmozdulások. Villa szemfüles gólja után Iniesta lemásolta az egyik tipikus barcás támadásbefejezését, és megnyugtató előnyhöz juttatta Spanyolországot.

Senki sem számított az emberhátrányban játszó chileiek szépítő góljára, pedig jött, menetrendszerűen, a második félidő elején. Ami azonban utána következett, azt jobb, ha elfelejtjük. Egyik csapat sem akart már igazán gólt szerezni, és mivel Svájc képtelen volt legyőzni Hondurast, békésen továbbléptek a felek.

A csoportkörök véget értek, innentől minden meccsnek más hangulata lesz, a nagyok is minden bizonnyal odateszik majd magukat.

Eredmény: Chile-Spanyolország 1-2 (Millar, illetve Villa, Iniesta)

A H-csoport végeredménye:

1. Spanyolország 6 pont (4-2)
2. Chile 6 pont (3-2)

3. Svájc 4 pont (1-1)
4. Honduras 1 pont (0-3)

A 16 között: Brazília-Chile, Spanyolország-Portugália

VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK, SPANYOLORSZÁG CSOPORTGYŐZTESKÉNT TOVÁBBJUT, CHILE PEDIG MÁSODIKKÉNT TESZI EZT MEG!

90. PERC: Két perc lesz a hosszabbítás.

89. PERC: Svájc a másik arcát mutatja a másik mérkőzésen, hisz a selejtezők során kikaptak Luxemburgtól is, hogy aztán itt megverjék a spanyolokat. Chile lassan készülődhet a következő körre – és Brazíliára.

86. PERC: Mindkét meccsen a szurkolók játsszák a főszerepet, ők nagyon jól szórakoznak, táncolnak, énekelne, ismerkednek, fotózkodnak.

82. PERC: Ez az eredmény mindkét együttesnek jó, még akkor is, ha Svájc gólt szerezne. Kettőt kellene a Natinak vágni, ehelyett épp most kaptak lesgólt Hondurastól…

LES 81’
Chile
Paredes ismét rohant, de hová??
LES 80’
Chile
Paredes maradt elöl.

79. PERC: Kicsit unalmassá vált a meccs, talán egy huszáros hajrával változhat a helyzet.

77. PERC: Kiváló kisfilmet lehetne forgatni Bielsa kapitányról: szórakoztató, érzelemdús mozi lenne: az egyik pillanatban nagy sebességgel járkál fel és alá, a következőben ül a padon és az arcát a kezébe temeti, hogy aztán nem sokkal azután ordibáljon a játékosaival.

75. PERC: Paredes a jobb oldalról lőtt, nagyon mellé, megbecsülhette volna a labdát.

74. PERC: Érdekes, hogy a spanyol játékosok nem zárkóznak fel a támadásokhoz, szegény Villa ha megszerzi a labdát, egyedül marad. Pedig többen vannak Puyolék a pályán.

CSERE 72’
Spanyolország
Javier Martinez érkezett Xabi Alonso helyett.

71. PERC: Sergio Ramos iramodott meg a jobb oldalon, három védőt kicselezett, de időközben véget ért a pálya, kirúgás következett.

70. PERC: Honduras újabb ziccert hagyott ki a másik találkozón, Svájc bajban van.

SZÖGLET 68’
Spanyolország
Villával nem bírtak a védők, kiharcolta.

MILLAR SZÉPÍTŐ TALÁLATA:


Chile 1-2 Spain

Simão | MySpace Video
CSERE 65’
Chile
Sanchez helyett Orellana a pályán.
SZÖGLET 64’
Spanyolország
Isla mentett Villa elől.

64. PERC: A spanyolok ismét fölénybe kerültek, nem véletlen, eggyel többen vannak. Iniestát keresik a társat, Fabregas eddig még nem villant meg. Ponce időközben nagyot mentett Villa elől középen.

ITT ANDRES INIESTA TALÁLATA:


Chile 0-2 Spain

Simão | MySpace Video

DAVID VILLA SZENZÁCIÓS GÓLJÁT ITT NÉZHETI MEG:


Chile 0-1 Spain

Simão | MySpace Video

60. PERC: Legutóbb – a mérkőzés kezdetéig – 1998-ban tudtak Chilének gólt rúgni, akkor Ronaldo talált be utoljára a brazilok által 4-1-re megnyert meccsen.

57. PERC: Chile és Spanyolország is 8-8 alkalommal próbált kapura lőni, előbbi 4, utóbbi 5 alkalommal el is találta azt.

CSERE 55’
Spanyolország
Torres helyett Fabregas érkezett.

48. PERC: Millar jó csere volt. Addig-addig cselezgetett a 16-os vonalánál középen, amíg egyszer úgy gondolta, ellövi a labdát. Jól tette, igaz, a lövés megpattant Piqué hátán, így került Casillas kapujába a Jabulani. 1-2!

GÓÓÓL 48’
Millar, Chile
Gyönyörű gólt szerzett.

46. PERC: Chile lehet az első dél-amerikai csapat Dél-Afrikában, amelyik vereséget szenved.

CSERE 46’
Chile
Gonzalez helyett Millar a szünetben.
CSERE 46’
Chile
Paredes helyett Valdivia jött a szünetben.
KÖZÉPKEZDÉS 46’
Chile
Indul a második félidő.

Helyzetjelentés: Chile fejben, mentálisan nem készült fel erre a találkozóra, legalábbis úgy tűnik, nem képesek felmérni cselekedeteik következményét a játékosok. A koncentráció hiányának tudható be Bravo nagy hibája, teljesen feleslegesen jött ki a kapuból a gól előtt, pontosabban rossz helyre rúgta a felszabadítást.

Villa persze azért jó csatár, mert ott van, ahol lennie kell. A chilei játékosok nagyon durván játszanak, ha Estrada nem szedte volna össze az első sárgáját, még mindig tizenegyen lennének a dél-amerikaiak. Iniesta vállalta a játékot, és úgy tűnik, teljesen egészséges, mert a Barcelonában megszokott pontos, stabil játékát nyújtja.

A másik találkozón még nem esett gól, de Honduras meglepően jól kontrázik, akár még meglepetés is születhet azon a meccsen, az pedig Chile malmára hajthatja a vizet.

VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK, VEZETNEK A SPANYOLOK!

Ápolás 45+1’
Xabi Alonso
Ponce belépője után maradt a földön.

45. PERC: Két perc hosszabbítás lesz!

42. PERC: Chile ezzel együtt még mindig továbbjutó, hiszen Svájc még csupán döntetlenre áll Honduras ellen. Nekik mindenképp nyerniük kell a boldoguláshoz.

39. PERC: Chile nagyon rossz helyzetbe került, buta hibák miatt. Igaz, ez a spanyol gól egy igazi latin támadás végén született. Iniesta és Villa játszott össze, egy pillanat alatt sebességet váltottak, Villa passzolta végül vissza a labdát Iniestának, aki mesterien lőtte ki a jobb sarkot. 0-2. A támadás során Estrada rálépett – érzésünk szerint teljesen véletlenül – Torres sarkára, aki nagyot esett, és a játékvezető a gól után kiállította a chilei védőt.

PIROS LAP 38’
Estrada, Chil
Rálépett Torres sarkára.
GÓÓÓL 38’
Iniesta, Spanyolország
Gyönyörű támadás végén lőtt a kapuba!

36. PERC: Torres óggyel-bajjal megszerezte a labdát, jól birtokolta, betört a 16-oson belülre, ahol Vidal nagyot taszajtott rajta. Megadható bünti lett volna.

SZÖGLET 35’
Chile
Xabi Alonso ártalmatlanította a szögletet.

34. PERC: Beausejour iramodott meg a bal oldalon, a kapu előtt alányúlt a labdának, de Pique gyorsan visszaért a támadásból, ő mentett szögletre.

SZÖGLET 34’
Spanyolország
Xavi tekerte be, Pique föléfejelte a labdát.

31. PERC: Marcelo Bielsa láthatóan ideges a buta gól miatt, fel-alá járkál a kispad előtt. Már a sok sárga is felelőtlenségről tesz tanúbizonyságot, nem elég higgadtak a chilei játékosok.

SZÖGLET 30’
Chile
Capdevila szabadított fel.

28. PERC: Estrada nagyot rúgott Iniestába, de a játékvezető csak szóbeli feddésben részesítette, holott neki már van egy sárgája. Ejnye Don Rodriguez!

25. PERC: Chile gólt kapott, először a vb-n, de még milyet!! Torres iramodott meg a bal oldalon, jól tolta meg, a kapus azonban kiszaladt, és felszabadított, majdnem egészen a középkörig. Ott éppen David Villa állt, aki fantasztikus helyzetfelismeréssel az üres kapuba lőtte a labdát. Parádés találattal vezetnek a spanyolok!! 0-1!

GÓÓÓL 25’
David Villa
Kijött a kapus, 40 méterről belőtte a kapuba!
SZABADRÚGÁS 23’
Chile
Ramos szabálytalankodott.

22. PERC: Medel és Ponce ki kell, hogy hagyja a következő meccset, amennyiben továbbjut a csapat. Mellettük Valdivia van veszélyben.

SÁRGA LAP 20’
Estrada, Chile
Busquetset rúgta fel.
SÁRGA LAP 20’
Ponce, Chile
Visszarúgott Torresbe!

17. PERC: Mindkét csapat jól játszik, Chile teljesen egyenrangú ellenfele a spanyoloknak, de ezt a mondatot a két szereplő felcserélésével is megírhattuk volna.

SÁRGA LAP 15’
Medel, Chile
Busquetsbe rúgott bele.
SZÖGLET 15’
Chile
Sanchez lövését pöckölte ki Casillas.

14. PERC: Spanyolország legtóbb 1986-ban kapott ki dél-amerikai csapattól, akkor Brazília győzött 1-0 arányban.

VÉDÉS 12’
Casillas, Spanyolország
Estrada kínálta meg, jó helyen állt.

10. PERC: Mi maradt ki!!! Chile szépen passzolgatott a védők között, Gonzalez egy jobb oldali beadás végén tisztán lőhetett, csúnyán fölébombázott.

SZABADRÚGÁS 9’
Chile
Puyol szabálytalankodott 32 méterre.

9. PERC: A Svájc-Honduras meccset itt követheti figyelemmel!

8. PERC: Ebben a csoportban eddig összesen 5 gól született. Ezért is juthat tovább még Honduras is, egy esetleges kétgólos győzelem esetén.

SZABADRÚGÁS 6’
Spanyolország
Xavi lőhette középre. Kivágták a beadást.
SZÖGLET 5’
Spanyolország
Torres elől mentett Medel.

4. PERC: 6 ponttal még soha senki nem esett ki világbajnokságon, most Chile, Spanyolország vagy Svájc véghez viheti ezt a “bravúrt”.

2. PERC: Iker Casillas 50. alkalommal a válogatott csapatkapitánya, ezzel beérte Andoni Zubizarretát, aki szintén kapusként volt a nemzeti együttes “csékája”.

1. PERC: A spanyolok sötétkékben játszanak. Egyébként mindkét csapat beceneve La Roja, azaz Vörösök.

KÖZÉPKEZDÉS 1’
Spanyolország
Az utolsó csoportkörös 90 perc jön.

Puyol a kamerába öltötte nyelvét, jó kedvében van a Barcelona védője. Kérdés, marad-e a meccs végén is a jó hangulat a spanyoloknál.

A csapatok vonulnak a pályára, a himnuszok után indulhat az utolsó csoportmeccs Dél-Afrikában!

Kezdőcsapatok:

Chile: Bravo – Ponce, Isla, Medel, Jara – Vidal, Valdivia, Estrada – Beausejour – Sanchez, Gonzalez. Szövetségi kapitány: Marcelo Bielsa

Spanyolország: Iker Casillas – Pique, Puyol, Capdevila, Sergio Ramos – Busquets, Iniesta, Xavi, Xabi Alonso – Torres, David Villa. Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque

A H-csoport állása két fordulót követően:

1. Chile 6 pont 2-0
2. Spanyolország 3 pont 2-1
3. Svájc 3 pont 1-1
4. Honduras 0 pont 0-3

A spanyol szuperrangadó. Méltán nevezhetjük annak, hiszen Chile parádésan szerepel eddig a világbajnokságon, Portugália és Uruguay mellett a harmadik olyan csapat, amely még nem kapott gólt. Igaz, a két „társ” már túl van mindhárom csoportmérkőzésen. Spanyolország ellen nagyon nehéz lesz folytatni ezt a jó sorozatot.

De nem lehetetlen, hiszen az edzői padon az a Marcelo Bielsa ül (vagy inkább áll), aki az argentin válogatottat irányította az előző világbajnokságon, és máshol is bizonyított már. A chilei csapatban Valdivia, Gonzalez, Fernandez, vagy éppen Alexis Sanchez és Suazo bizonyította az előző két meccsen, hogy parádés támadásokra képes. Furcsa, hogy ebből eddig csak két gól származott.

A spanyolok Svájctól 1-0-ra kaptak ki az első meccsen, ami a vébé addigi legnagyobb meglepetésének számított. Az ibériaiak egyszerűen nem lőtték be a helyzeteiket, és ezt a rossz szokásukat folytatták Honduras ellen is, igaz, ott David Villa két villanásának köszönhetően legalább nyertek. Megjegyzendő, Villa tizenegyest is hibázott.

A spanyoloknak mindenképpen nyerni kell a mai találkozón, ellenkező esetben könnyen kieshetnek. Ehhez nem kell más, minthogy Svájc legyőzze Hondurast.

Xavi szerint döntő lehet, hogy a spanyol válogatott egy olyan társaság, amely folyamatosan keményen dolgozik, mentálisan és fizikálisan is erős, és imádja a labdarúgást.
Majd meglátjuk.

A játékvezető a mexikói Rodriguez lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik