Üzleti tippek

Ekkor vezetné be Románia az eurót

Getty Images
Getty Images
Románia 2029-re fogja kitűzni az euró bevezetésének újabb határidejét, miután az eddigi terminusokat többször kitolta – nyilatkozta Florin Georgescu, a Román Nemzeti Bank első kormányzó-helyettese.

A jegybank második embere a Mediafax hírügynökség szerint emlékeztetett, hogy eddig országa az eurózónához való csatlakozás valamennyi lehetőségét elszalasztotta, így a közös pénz bevezetésére vonatkozó következő jelentésben várhatóan 2029 szerepel majd legújabb határidőként.

Románia 2007. január 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz. Azóta több határidő is létezett, az első hivatalos 2014 volt, ezt később kitolták 2019-re, majd 2024-re. Georgescu szerint ezt a legutóbbi határidőt sem tudja tartani Bukarest, mert jelenleg nem teljesíti a csatlakozási feltételeket.

Úgy vélte, 2015 és 2017 között lett volna lehetőség, hogy kérjék az európai árfolyam-mechanizmusba (ERM-II) való felvételét, akkor ugyanis az ország teljesítette a csatlakozási feltételeket. Most azonban egyre inkább távolodik a cél. A román államháztartási hiány tavaly GDP-arányosan elérte a 9,2 százalékot, az idei infláció pedig várhatóan 7 százalék lesz – írta az MTI.

Florin Georgescu felidézte, hogy tizenegy volt szocialista ország közül öt már az eurózóna tagja, további kettő, Bulgária és Horvátország pedig tavaly lépett be az eurózóna előszobájába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik