Üzleti tippek

Indul az ünnepi razzia: ezeket a helyeket ellenőrzi a hatóság

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI
December elsejétől indult és év végéig tart a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. Az akció célja, hogy az ünnepeket megelőző időszakban megnövekedett forgalom mellett is biztonságos és jó minőségű élelmiszerek kerüljenek az üzletek polcaira és az otthonokba.

Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára kiemelte, a koronavírus-járvány elleni védekezés időszakában fokozott figyelem hárul az adott létesítményre vonatkozó higiéniai előírások szigorú betartására az élelmiszer-előállítók, forgalmazók (beleértve a piacokat és rendezvényeket) ellenőrzése során. Az ellenőrök vizsgálják majd például a bevásárlókosarak tisztántartását és a csomagolatlan pékáru árusításának higiéniai feltételeit is.

A célterületek között idén is megtalálhatók az ünnepi időszakban kiemelt forgalmat bonyolító vállalkozások, mint például a hús- és húskészítmények, az édesipari termékek előállítói és forgalmazói. A szakemberek az édességek, különösen a szaloncukrok esetében fokozottan figyelik majd a nyomonkövethetőséget, a helyes jelölést és a lejárati időt az üzletekben és piacokon egyaránt.

Az alkoholos italok közül kiemelt figyelmet kapnak a nagy áruházláncokban forgalmazott importpezsgők, habzó- és gyöngyözőborok. Továbbá ellenőrzésre számíthatnak az ünnepi vásárokra és rendezvényekre kitelepült vendéglátók, ahol az árusított ételek mellett górcső alá kerül a forralt bor és a pálinka is.

Kapcsolódó
Ha már unja a bort és a képeslapot: így is feldobható az ajándékozás
Nem elég egy évben egyszer kedveskedni a céges ügyfeleknek.

Az élőhal árusító helyeken kiemelten ellenőrzik a halak származását igazoló dokumentumok meglétét. A nem előre csomagolt friss sertés és baromfi húst árusító helyeken vizsgálják a származásra vonatkozó információ feltüntetését. A 200 négyzetmétert meghaladó üzletekben pedig azt is nézik, hogy az adott termék mellé ki van e téve a származási ország zászlaja.

Mintavétellel ellenőrzik a többi között a diós és mákos bejglik minőségét, a darált mákot és diót, a kimérve árusított mazsolát és a különféle aszalványokat. Fokozott ellenőrzésre számíthatnak a zöldség-gyümölcsárusító helyek, ahol a szezonális termékek, köztük a szelídgesztenye minőségét és származásának feltüntetését is vizsgálják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik