Üzleti tippek

Újabb cégek pályázhatnak a Magyar Multi Programban

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI
A Közép-Magyarországi régió vállalatai előtt is megnyílik a lehetőség a pályázatok benyújtására. Ezzel egyidejűleg stratégiai partnerséget köt az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures és az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. azért, hogy minél több vállalkozás számára legyen biztosított a sikeres pályázáshoz szükséges önerő.

„A kormány a programban eddig 59 vállalkozást támogatott 14,4 milliárd forint értékben. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy növekedésünk a koronavírus-járvány okozta válság ellenére is a legjobb öt között maradt az Európai Unióban” – mondta György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár.

Kapcsolódó
100 milliárdos kerettel folytatódik a Magyar Multi Program
100 milliótól 2,5 milliárd forintig terjedő támogatást igényelhetnek a vállalkozások.

„Tekintettel arra, hogy számos nagy növekedésre képes vállalkozás található Közép-Magyarországon is, a program – Budapest kivételével – ezen vállalkozások számára is megnyílik” – tette hozzá.

A minden eddiginél nagyobb, 100 milliárd forint keretösszegű programban a kiemelkedő teljesítményű, valamint jelentős növekedési potenciállal rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások kaphatnak támogatást élvonalbeli technológiai megoldások bevezetésére és bővítésére.

A cégek 100 millió forinttól 2,5 milliárd forintig terjedő támogatást igényelhetnek a megvalósítás helyszínétől függően.

A feltételesen vissza nem térítendő támogatás a megvalósítandó projekt költségvetésének maximum 50 százalékát fedezheti, vagyis a jelentkezőknek a költségek legalább felét önerőből kell előteremteniük. A magyarországi kkv-knak ehhez sok esetben tőkebevonásra van szükségük.

A program a technológiai beruházások támogatása mellett lehetőséget biztosít infrastruktúrafejlesztésre, szakértői szolgáltatások igénybevételére a műszaki-, termék- és szolgáltatásfejlesztés, szellemi tulajdoni oltalomszerzés, marketing, márka- és arculatépítés, stratégiai és vállalati pénzügyi tanácsadás, valamint szervezet-, folyamat- és menedzsmentfejlesztés területén.

A jelenlegi előminősítési regisztráció november 25-én zárul, és december 1 és 7. között zajlik az előminősítés benyújtása.

„A jól ismert banki hitelek és uniós források mellett ma már számos cég valósít meg jelentős összegű beruházást kötvénykibocsátáson keresztül vagy von be intézményi tőkebefektetőt. A tőkefinanszírozás egyrészt biztosíthatja az aktuális pályázathoz szükséges önrészt, másrészt makrogazdasági szemszögből kompenzálhatja a szektor hagyományosan tőkehiányos helyzetét. A Hiventures által nyújtott intézményi tőke jól kombinálható a Magyar Multi Programmal, hiszen állami támogatástól mentes, piaci alapú befektetésként egészíti ki a meglévő önerőt” – foglalta össze Katona Bence, a kockázati tőkealap-kezelő vezérigazgatója.

A IFKA-val között létrejött partnerség részeként a társaság mostantól személyre szabott finanszírozási megoldásokkal segíti a program pályázóit vagy a már előminősítési tanúsítványt szerzett cégeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik