Üzleti tippek

Így válogatnak a munkahelyek között a fiatalok

Getty Images
Getty Images
A vállalati kultúra és a vezetők szerepe erősödött a járvány második évében, az otthoni munkavégzés lehetősége pedig először került a top 10-be a preferenciák rangsorában. A csökkenő bizonytalanság sem változtatott a tavaly átalakult prioritásokon: továbbra is az alapbér a legfontosabb.

A PwC Magyarország idén már ötödik alkalommal mérte fel a hazai munkahelyválasztási preferenciákat a fiatalok és a tapasztalt szakemberek körében.

A tanácsadócég csaknem 30.000 válaszadó részvételével készült felmérése azt mutatja, hogy a 19-28 éves korosztályban a csökkenő bizonytalanság nem állította vissza a pandémia hatására átalakult prioritásokat. Sőt, bizonyos szempontok tovább erősödtek.

Az alapbér továbbra is a legfontosabb tényező, ezt követi a munkaidő feletti kontroll, azaz a rugalmas és kiszámítható időbeosztás.

A fiatalabb kollégák még azt is elfogadják, hogy a rugalmasság alkalmanként túlterheléshez vezet, viszont elvárás, hogy ezt a vállalat megfelelően kompenzálja.

A járvány hatására jelentősen átalakult a munkahelyhez való hozzáállás. Az új helyzetben egyértelműen nőtt a vállalati kultúra szerepe, amely nemcsak a magasabb munkavállalói élmény, hanem a sikeres és a vonzó munkáltatói márka kulcsa is.

Jó fej legyen a főnök

Az alkalmazottak és az álláskeresők számára megnőtt a közvetlen kollégák és a vezetési stílus fontossága, ezek a tényezők a negyedik és az ötödik helyen állnak a 2021-es összesített rangsorban a fiatalok esetén. A tapasztaltabb munkavállalók számára még ennél is fontosabb a közvetlen vezető személye. Ők a harmadik legfontosabb tényezőként nevezték ezt meg, amiben a pandémiának is szerepe lehet.

Kapcsolódó

„Ez az eredmény egyértelművé teszi a házi feladatot a vállalatok és vezetőik számára: a szervezeteknek alkalmazkodniuk kell az új elvárásokhoz. Újra kell gondolniuk a távmunka és az irodai munkavégzés arányát, vagy a napon belüli flexibilitás fogalmát. Meg kell érteniük azt is, hogy a munkavállalóik más kereteket és módszereket szeretnének a munkavégzésre és a kapcsolatok építésére. Emellett nőttek az elvárások a vezetők felé, nagyobb átláthatóságot, nyílt, őszinte és hiteles kommunikációt várnak az alkalmazottak” – emelte ki Bencze Róbert, a PwC Magyarország HR-tanácsadási szolgáltatások igazgatója.

Marad a hibrid?

A tapasztalatok alapján a cégek eltérő módon cselekszenek most, hogy már nyitott a lehetőség a visszatérésre. Sok szervezet megőrzi a hibrid munkavégzést, van, aki visszaáll a teljes irodai jelenlétre, és van, aki még progresszívabbá válik.

Az otthoni munkavégzés kapcsán eltérőek a tapasztalt és pályakezdő alkalmazottak elvárásai. A 28 év felettiek számára a távmunka lehetősége kiemelten lényeges, a negyedik legfontosabb munkahelyválasztási szempont.

A fiatalok számára ugyan számít az irodai munkavégzés – hiszen segíti őket a tanulásban, kapcsolatépítésben –, de a válaszaikból az is kiderül, hogy nem térnének vissza egy olyan céghez, amely úgy dönt, hogy nem alkalmazza többé a home office lehetőségét.

A fővárosiak számára az otthoni munkavégzés döntő fontosságúnak bizonyult, és a nyolcadik helyet érte el, míg az ország keleti régióiban egyre hátrébb szorul, és az észak-alföldi régióban csupán a huszonharmadik helyen áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik