Üzleti tippek

Rászállt a faanyagok piacára a GVH

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI
A Gazdasági Versenyhivatal gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult.

A GVH kiemelt prioritásként kezeli az utóbbi időszakban tapasztalható építőipari alapanyag-dráguláshoz kötődő, esetleges piaci torzulások vagy jogsértések feltárását. A hatóság gyorsított ágazati vizsgálata nemrég zárult le a kerámia-falazóelemek területén, az elemzés eredményeit a versenyhivatal szeptember végén tette közzé.

Az építőipari szektor problémáinak feltárása most újabb területen folytatódik: ezúttal az épületfa piacán indítottak ágazati vizsgálatot. A hatósághoz ugyanis számos jelzés érkezett a faanyagok árának az egész országban érezhető, nagymértékű emelkedéséről, illetve készlethiányairól.

Az építési fa tekintetében a hazai építőipar jelentős mértékű importra szorul. Az építkezők összetett, sokszereplős értékesítési láncon keresztül juthatnak hozzá a szükséges alapanyaghoz. A drágulás és a termékhiány ezen kereskedelmi lánc minden szintjén tapasztalható volt 2021 során – dacára a harmadik negyedévben a konszolidáció irányába mutató globális fejleményeknek.

A GVH és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közös hatósági fellépés keretein belül, összehangolt akció során tartott helyszíni ellenőrzéseket és kutatásokat több, jelentős piaci szereplőnél.

A Nébih látja el ugyanis erdészeti hatóságként a hazai faanyag-kereskedelmi lánc szereplőinek felügyeletét, mely magában foglalja a fatermékek útjának nyomon követését első piaci forgalomba helyezésüktől kezdődően a teljes értékesítési láncban, kiemelt figyelemmel a más országból származó faanyag legális eredetének ellenőrzésére.

A vizsgálat eredményeit a versenyhatóság – nyilvános piaci konzultációt követően – jelentésben összegzi majd. A tervezet elkészítésére a GVH-nak egy hónap áll rendelkezésére, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb egy hónappal meghosszabbítható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik