Üzleti tippek

Kevesebb lesz a bürokratikus akadály a cégösszefonódásoknál

Getty Images
Getty Images
A Gazdasági Versenyhivatal átlagosan 4 napon belül kiállított hatósági bizonyítvánnyal bírálja el az olyan egyszerű megítélésű összefonódásokat, amelyek nem vetnek fel versenyaggályokat. A többségi állami tulajdonban lévő kockázati tőkealapok pedig kevesebb adminisztrációval és így gyorsabban tudják az Európai Bizottság által a belső piaccal összeegyeztethetőnek nyilvánított, állami támogatással megvalósuló befektetéseiket kihelyezni.

Az Országgyűlés elfogadta a Versenytörvény azon módosítását, amely szerint a többségi állami tulajdonban lévő tőkealapok kihelyezései esetében az összefonódást a feleknek nem kell bejelenteniük a Gazdasági Versenyhivatalhoz.

„Az ilyen állami pénzügyi tőkebefektetések célja éppen az, hogy egy termék vagy szolgáltatás piacra vitelét elősegítsék elsősorban olyan startup vállalkozások esetében, amelyek termékei vagy szolgáltatásai még fejlesztési szakaszban vannak, vagy marginális piaci jelenléttel rendelkeznek. Már csak ezért sem valószínűsíthető versenyaggály. Annak ellenére, hogy a GVH az egyszerű megítélésű, versenyaggályt fel nem vető fúziókat átlagosan 4 napon belül elbírálja, a befektetés mértékéhez képest a bejelentés előkészítésének jogi költség- és munkaidő igénye sok esetben aránytalan megterhelést jelentett a befektetők számára. Ez a bürokráciacsökkentő döntés egyértelműen kedvez a hazai gazdaságnak” – mutatott rá Rigó Csaba Balázs, a versenyhatóság elnöke.

A javaslat által érintett körbe tartozó befektetések összértéke 2018-tól kezdődően meghaladta a 10,5 milliárd forintot, amely révén az állami többségi tulajdonában lévő tőkealapok eddig összesen 22 startupok indulását segítették. A GVH az eddig megvizsgált 22 összefonódást tudomásul vette, és ezekben egyetlen esetben sem azonosított versenyaggályt.

A befektetések átlagos medián értéke mindössze 300 millió forint volt, amely jellemzően több ütemben került a vállalkozásokhoz kihelyezésre, több évre biztosítva számukra a termékük vagy szolgáltatásuk fejlesztéséhez, illetve piacra viteléhez szükséges pénzügyi hátteret.

A jogszabályváltozás eredményeként a hatóságnak a tranzakció zárásától számított 6 hónapon belül utólag lesz lehetősége versenyfelügyeleti eljárást indítani, amennyiben fennáll a verseny jelentős csökkenésének veszélye.

A magyar gazdaságban az elmúlt 10 évben egyértelműen növekvő trendet mutat a hivatalhoz bejelentett összefonódások száma. A 2010. évi adatokhoz képest a bejelentések száma 2020-ra 42%-kal növekedett.

A bejelentéses rendszerre történő áttéréssel, az e-ügyintézés bevezetésével és az adminisztrációs terhek jelentős csökkentésével a GVH a versenyaggályt fel nem vető összefonódások elbírálása tekintetében európai összehasonlításban immár az egyik leggyorsabb hatóság.

Az egyszerű megítélésű hatósági bizonyítvánnyal kezelt ügyek átlagos elintézési ideje 4 napra csökkent, a komplexebb I. fázisú összefonódások átlagos elintézési ideje 82,5%-kal 17 napra, a legbonyolultabb II. fázisú ügyek átlagos elintézési ideje pedig 62%-kal 71 napra csökkent

– olvasható az Összefonódások (fúziók), mint a gazdasági növekedés lehetséges eszközei című kiadványban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik