Üzleti tippek

Ismét itt a munkaerőhiány – Nagy a ráfutás a szakmunkásokra

Oláh Tibor / MTVA / Bizományosi
Oláh Tibor / MTVA / Bizományosi
A munkaerőpiacon az elmúlt másfél évben jelentős változások mentek végbe. Jelenleg kétharmadával több szakmunkást keresnek a cégek, mint tavaly.

A szak-, betanított- és segédmunkásokat toborzó hirdetések számát vizsgálva szignifikáns ugrást látható a tavalyi évhez képest. 61 százalékkal több hirdetés került ki a Profession.hu portálra 2021-ben. A legnagyobb hirdetésszám-növekedés Vas, Győr-Moson-Sopron és Zala megyék esetében történt, miközben a Tolna és Nógrád megyében volt a legalacsonyabb – összegezte az álláskereső portál.

Az építőipari álláshirdetések száma 41 százalékot emelkedett az elmúlt egy év során. Ebben a szektorban már évek óta szakemberhiány van – függetlenül a járványtól – a külföldre vándorlás, a szakma elöregedése és a megfelelő mennyiségű és minőségű utánpótlás elmaradása miatt.

A szakemberek iránti igényt elemezve kirajzolódik, hogy a gépkezelők iránti kereslet nőtt a legnagyobb mértékben idén. 113 százalékos növekedés mérhető az előző éves adatokhoz képest, amit a betanított munka (103%), a felszolgáló, pincér, pultos (101%), a konyhai munka (86%) és a műszerész (83%) követ sorrendben. A legkevésbé dinamikusan növekvő három kategória a takarítás, tisztítás (19%), a személy- és vagyonvédelem (6%) és végül a biztonsági őr, vagyonőr, portás (1%) jelenleg.

Jelentős növekedés a járvány előtti állapothoz képest

A gazdaság stabilizálódásával újra beindult a munkaerő-toborzás is, a hirdetések számának dinamikus növekedésével párhuzamosan csökkent az egy hirdetésre jutó jelentkezések átlagos száma a tavalyi év azonos időszakához képest. Ebben közrejátszik a mostani, korábban soha nem látott hirdetési volumennövekedés, illetve a tavalyi adatok alakulása is.

2020-ban a munkahelyek bezárása következtében megsokszorozódott álláskeresők száma extrém túljelentkezést alakított ki a munkaerőpiacon. Jelenleg az egy meghirdetett pozícióra jelentkező szakmunkások száma 41 százalékkal magasabb, mint a pandémia előtt.

Az előző évhez képest most a legnagyobb kihívás felszolgálókat, pincéreket, pultosokat és szakácsokat találni, amit a gépkezelő, valamint a hegesztő, lángvágó követ, majd az anyagmozgatás, rakodás.

Hasonló jelenség látható a munkaerőhiány által régóta akadályozott építőiparnál is, ahol a tavalyi évben tetőző extrém viszonyokat követően már visszarendeződött a helyzet. Sőt, 33 százalékos növekedés tapasztalható az egy meghirdetett pozícióra jutó pályázók arányában.

Az összes jelentkezés tekintetében a fizikai munkakörökben meghirdetett állásokra beadott pályázatok száma 9 százalékkal csökkent a tavalyi adatokhoz képest. A legjelentősebb növekedés tekintetében a szabó, varró kategória vezet csaknem 32 százalékos emelkedéssel, amelyet a fodrász, kozmetikus követ majdnem 29 százalékkal, majd a konyhai munka (valamivel több mint 20%), autószerelő, szervizes és a masszőr (csaknem 19%).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik