Üzleti tippek

50 milliárd forintos keretből fejleszthetnek a gazdák

Rosta Tibor / MTI
Rosta Tibor / MTI
Az Agrárminisztérium a megújuló vidék, megújuló agrárium program keretében 50 milliárd forintos keretösszeggel pályázatot hirdet terménytárolók, -szárítók és -tisztítók támogatására. A kérelmek benyújtására 2021. augusztus 2-től lesz lehetőség – jelentette be a tárcavezető.

Nagy István kiemelte: a minőség megóvása és a tárolási veszteségek minimalizálása csak megfelelő műszaki színvonalú tárolókban, a legkorszerűbb berendezések alkalmazásával lehetséges.

A XXI. századi színvonalú technológiai kapacitások létrehozása érdekében a termelők önállóan támogatható tevékenységként igényelhetnek támogatást terménytisztítók és -szárítók létesítésére, terményszárítók, -tisztítók, és -tárolók technológiai korszerűsítésére, valamint energiahatékonyságuk javítására.

A fejlesztésekhez kapcsolódóan lehetőségük van – a meghatározott korlátozások mellett – terménytároló létesítésére, valamint üzemen belüli anyagmozgatás gépeire, így az ömlesztett anyagok rakodására szolgáló gépek, targoncák beszerzésére.

A támogatás mértéke igénylőnként minimum 50 millió forint, maximum 1  milliárd forint lehet – fogalmazott Nagy István.

A legutóbbi hasonló pályázathoz képest fontos különbség, hogy a versenyképességre és a termelői együttműködések nagyobb terménykészleteire tekintettel nincsenek kapacitás korlátok. Ha tehát valaki a szárító- és tisztítótechnológia fejlesztése mellett új tárolókapacitást is létre kíván hozni, az tetszőleges nagyságú lehet.

  • Főszabályként az összes költség 50%-át támogatásként meg lehet kapni.
  • A közép-magyarországi régióban a projektek 40%,
  • továbbá a fiatal mezőgazdasági termelők által és a kollektív módon végrehajtott projektek 10 százalékponttal megemelt támogatási intenzitásra jogosultak.

A kérelmek értékelése során többletpont jár a termelői csoporti és a termelői szervezeti tagság igazolása esetén, a környezeti szempontok érvényesítésekor, a foglalkoztatotti létszámnövelés vállalásakor, a térségi szempontoknak való megfelelés esetén, az energiahatékonyság javításra irányuló tevékenység, illetve a megújuló energiaforrást hasznosító technológia fejlesztése vagy kiépítése esetén – mondta a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik