Üzleti tippek

Ismét rekordösszeget költöttünk az interneten

Getty Images
Getty Images
Egy év alatt harmadszor múlta felül minden korábbi teljesítményét az internetes és csomagküldő értékesítés Magyarországon.

A tavaly áprilisi 114 milliárdos csúcsot novemberben 137 milliárddal adta át a múltnak az e-kereskedelem. Idén márciusban a megelőző évhez képest 62 százalékos növekedést produkálva, már mintegy 140 milliárd forintot tett ki az online forgalom – emelte ki a kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár.

A KSH márciusi adatsora 1,5-2 százalékos mérséklődést mutat a kiskereskedelem teljesítményében. A hónap nagyobbik részében, bő három héten át a veszélyhelyzeti rendelkezések alapján zárva tartottak a nem napi fogyasztási cikkeket árusító üzletek.

A kismértékű csökkenés elsősorban ennek tudható be, hiszen a bázisul szolgáló tavaly márciusban nem csak az élelmiszerboltok, drogériák és patikák fogadhattak vásárlókat. Az elektronikus kereskedelem újbóli felfutásának fő oka szintén ez lehet, de a kedvező tapasztalatok alapján sokan a továbbiakban is kitarthatnak a kényelmes és biztonságos házhoz szállítás mellett – összegezte Cseresnyés Péter.

Kapcsolódó
Zsarolóvírustól a kamu csomagküldésig (X)
A koronavírus minden eddiginél jobban felpörgette a kibertámadásokat. Hogyan vegyük fel a harcot a hackerekkel?

Hozzátette: a koronavírus miatt tevékenységük átmeneti felfüggesztésére kényszerült vállalkozások talpon maradását ágazati bértámogatással segíti a kormány. A munkahelyek megtartását szolgáló lehetőséggel idén március-áprilisban a kiskereskedelmi cégek is élhettek.

A támogatást csaknem 30 ezer munkavállaló után, több mint 6 milliárd forint értékben kapták meg a szektor szereplői. A legtöbb kiskereskedelmi állás megőrzéséhez a ruházati üzletekben dolgozók munkabére mintegy kétharmadának átvállalásával járult hozzá a program.

Az államtitkár szerint a boltok, áruházak, bevásárlóközpontok április eleji újranyitásával minden bizonnyal valamelyest megélénkül a kiskereskedelmi forgalom. A tartós megoldást azonban ezen a téren is az jelenti, ha minél többen regisztrálnak a vakcinára, és felveszik az oltást.

Az így kialakuló védettség a gazdaság újraindításának alapja, és feltétlenül szükséges ahhoz, hogy az emberek elkezdjék pótolni az egy esztendeje tudatosan visszafogott fogyasztásukat. Kedvező jelnek nevezte, hogy 12 hónapos csökkenés után márciusban nőtt az üzemanyag-értékesítés, és több mint két százalékkal magasabb volt a benzinkutakon a forgalom.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik