Üzleti tippek

Fúziót gyanít a GVH a munkaerőpiacon

A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított a lengyel Work Service S.A feletti irányításszerzéssel kapcsolatban. Hazai érdekeltsége miatt ugyanis a cég befektetőjének valószínűsíthetően be kellett volna szereznie a hazai versenyhatóság jóváhagyását is.

Versenyfelügyeleti eljárás keretében vizsgálják a munkaerő-kölcsönzéssel és munkaközvetítéssel foglalkozó, milánói székhelyű Gi International s.r.l. irányításszerzését a lengyel Work Service S.A felett.

A hatóság ugyanis azt valószínűsíti, hogy amikor az olasz cég egy befektetési megállapodás alapján irányítása alá vonta lengyel versenytársát, egyúttal közös irányítást szerzett annak magyar érdekeltsége felett. Ez a cég a Prohumán 2004 Munkaerő Szolgáltató és Tanácsadó Kft.

Kapcsolódó
A cégek egyre több kölcsönzött munkavállalót szeretnének
Betanított munkásokat azonnal, szakmunkásokat 2-3 hét alatt tudnak találni a munkaerő-kölcsönzők.

A tranzakció hatással lehet a magyar piacra is, ezért valószínűsíthetően be kellett volna jelenteni a versenyhivatalnál. A vállalkozások csak azt követően hajthatják végre a bejelentés-köteles, a versenytörvény szerinti küszöbszámokat elérő fúziókat, hogy a hatóság megvizsgálta, nem csökkenti-e jelentős mértékben a versenyt az érintett piacon.

A versenyfelügyeleti eljárást az összefonódásban közvetlenül érintett minden vállalkozással – így a lengyel és olasz cég mellett a magyar vállalatot lengyel partnerével közösen irányító Profólió Projekt Tanácsadó Kft.-vel és a Prohumán 2004 Munkaerő Szolgáltató és Tanácsadó Kft.-vel – szemben is megindították.

Az eljárás kezdete nem jelenti annak a kimondását, hogy a cégek a feltételezett jogsértést elkövették. A vizsgálatok lefolytatására fél év áll rendelkezésre, ami indokolt esetben egy alkalommal, legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.