Üzleti tippek koronavírus

A menedzseri fizetéseket is megnyirbálhatja a járvány

Habár a legtöbb menedzseri fizetés bruttó egymillió forint felett alakult a koronavírus-járvány közepette is, számos felső vezető keresete csökkent az időszakban – derült ki a Wyser felméréséből. A költségcsökkentések miatt a leépítési hullám a vezető beosztású munkavállalókat sem kerülte el.

Az IT-szektorban a vezetők fizetése jellemzően havi bruttó egymillió forint felett kezdődik, de a kereset nagyban függ az adott beosztástól és az iparágtól. Az informatikai igazgatók tipikus keresete 1,85 millió forint, akiktől alig maradnak el a szoftverfejlesztési igazgatók 1,75 millió forinttal – mutatja be a Wyser Salary Guide 2020-as felmérése.

A szektorban az elmúlt években olyan jelentős béremelkedés volt tapasztalható, hogy számos pozícióban utolérték az általános felső vezetésben dolgozó munkavállalókat.

  • A vezérigazgatók bruttó fizetése 3,1 millió forint körül alakult, az ügyvezető igazgatók pedig 2,4 milliót vihettek haza.
  • A pénzügyi igazgatók és a kontrolling igazgatók jellemző bére 2 millió forint felett alakult, de a HR-igazgatók is csaknem 2 millió forintot vihettek haza.
  • Ezzel szemben a mérnöki területeken dolgozó vezetők és a marketingmenedzserek 1,5 milliós bruttóval kellett, hogy beérjék.

„Habár az egyes területek között jelentős különbségeket láthatunk, ma már kevés az olyan vezetői pozíció, ahol 1 millió forint alatt alakulnának a fizetések” – mondta Rónai Dániel, a Wyser magyarországi vezetője.

Hozzátette: a menedzserek fizetését és pozícióját sem hagyta érintetlenül a koronavírus-járvány okozta gazdasági sokkhatás. Számos vállalat döntött úgy ugyanis, hogy a vezetői bérek csökkentésével küszöböli ki azt, hogy munkavállalóinak egy részét el kelljen küldenie.

A bónuszokat is el lehet felejteni

A felmérés alapján minden második vezetőnek változtak a munkavégzési feltételei. A válaszadók 16%-a arról számolt be, hogy csökkent a fizetése, de a munkaideje nem változott, míg 28% azt mondta, hogy a járvány időszakában a keresete és a munkaideje egyaránt csökkent.

Új program segítene a koronavírus miatt bajba jutott kkv-knak
A digitalizáció ma már nem lehetőség, hanem a működés és a piacon maradás alapfeltétele.

A szakértők szerint ebben szerepet játszhat, hogy a menedzserek keresetét nagyban befolyásolja a vállalat teljesítménye, az idei évben viszont a bónuszok osztása valószínűleg számos vállalatnál elmarad a mély recesszió és a visszaeső bevételek miatt. Ráadásul az elbocsátási hullám a menedzsereket sem kímélte, csaknem 17%-uknak kellett új munkahely után nézni.

„Jellemző intézkedés volt, hogy egy új vezető felvétele helyett a meglévő vezetők kaptak több felelősséget a járvány első hulláma alatt. Az a vállalat viszont, amelyik most hajlandó invesztálni és forrást biztosít a munkavállalókra is, növelheti piaci részesedését és megerősödve kerülhet ki a válságból. Nem beszélve arról, hogy jelentősen javíthatja a munkavállalók elkötelezettségét is” – tette hozzá a szakértő.

„A vállalatoknak most fel kell készülniük arra, hogy a második hullámban kevesebb kompromisszummal folytathassák a működésüket, mint az első hullám alatt. Adott esetben a dolgozók egy részének át kell tudnia állni otthoni munkavégzésre, bár az első hullámban ezzel kapcsolatban vegyesek voltak a tapasztalatok. Azok a cégek, amelyek némileg hozzá voltak szokva a távmunkához, gyorsabban alkalmazkodtak, de kulcskérdés volt a vezetői hozzáállás és a gyors reakció is” – összegezte Rónai Dániel.

Szerinte most nagyon fontos, hogy a vezetők rugalmasan reagáljanak a válságra és a munkavégzést érintő változásokra, hogy a kompromisszumok a lehető legkevésbé érintsék a cég bevételteremtő képességét, miközben védjék a dolgozók egészségét.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.