Üzleti tippek

Műanyagipari fejlesztésekbe kezdett a Mol

Poliol kutatás-fejlesztésbe fogott a hazai olajvállalat, hogy az egyik legszélesebb körben használatos műanyagok, a poliuretánok alapanyagainak piacán erősítse szerepét.

A közlemény szerint a csaknem félmilliárd forint pályázati támogatást elnyert projektben poliéter-poliol terméktípusokat fejlesztenek ki.

A cég 1,2 milliárd euróból épít poliol komplexumot Tiszaújvárosban, az üzem sikeres működéséhez elengedhetetlen a piaci potenciállal rendelkező termékek fejlesztése, a poliol kutatás-fejlesztési (K+F) projekt.

A projekt keretében legalább tíz, az előzetes értékelések alapján jelentős piaci potenciállal rendelkező, a versenytársak hasonló termékeihez képest jobb tulajdonságokkal bíró poliolokat fejlesztenek ki – ezen a területen úttörőnek számító modern technológiával.

Ezeket a termékeket a tiszaújvárosi komplexum elindítását követően kezdik gyártani és a piacra bevezetni. A projekt megvalósításához a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett pályázaton 483 269 279 forint támogatást nyertek el.

Gázt és gázkondenzátumot talált Pakisztánban a MOL
Ez tovább erősíti a társaság kutatás-termelési nemzetközi tevékenységét.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben emlékeztetnek arra, hogy a poliéter-poliolok piaca mind világ-, mind pedig közép-európai viszonylatban is dinamikusan fejlődik. A keresletük világszinten 2025-ig várhatóan évente 3,4 százalékkal növekszik, és a piaci előrejelzések alapján ez a bővülés hosszú távon is megmarad.

A növekedés fő motorja, hogy a poliolok az egyik fő alapanyagai a poliuretánoknak, melyek az egyik legszélesebb körben alkalmazott műanyagok. A poliuretánokat jelentős mennyiségben használja fel például az autóipar, a csomagolóipar, az építőipar, valamint a komfort szektor.

Kiemelt fotó: MTVA / Róka László

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik