Üzleti tippek koronavírus

Erre számíthatnak, akik más uniós tagállamban dolgoznak, de itthon ragadtak

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében a legtöbb uniós tagállam lezárta a határait, ami sok millió, azon belül több tízezer magyar ingázó munkavállalót különösen érzékenyen érintett. Sok más mellett kérdéses lehet számukra betegség esetén a tb-ellátásuk vagy akár a munkanélküli segély is.

A járvány miatt a legtöbb európai uniós ország lezárta a határait, és ezekbe az országokba nagyrészt már csak a saját állampolgáraik léphetnek be. A helyzet különösen negatívan érintette azokat, akik a lakhelyüktől eltérő EU-tagállamban dolgoznak, és eközben rendszeresen hazatérnek.

Horváth Gábor, a Kapolyi Ügyvédi Iroda uniós munkajogi szakértője elmondta, hogy az Európai Bizottság márciusban adott ki ajánlásokat, amelyek szerint a tagállamoknak lehetővé kell tenniük az ingázók szabad és gyors határátlépését. Ezzel összhangban már Magyarországon is történtek intézkedések, hiszen az elmúlt időszakban több szomszédos országba is lehetővé vált a munkavállalási célú napi ingázás.

  • Ilyen esetben a dolgozók mentesülnek a 14 napra előírt hatósági karantén, valamint a külföldiekre vonatkozó beléptetési tilalom alól.

Előfordulhat azonban, hogy ellehetetlenül az ingázás, hiszen a célország például beutazási tilalmat rendel el. A szakértő szerint amennyiben a határ menti ingázónak a be- vagy kiutazási tilalom miatt nem áll módjában munkát végezni, akkor annak az uniós országnak a joga az irányadó, amelyben rendszeresen munkát végez. Őket a munkavállalók unión belüli szabad mozgásáról szóló rendelet szerint ugyanolyan szociális és adókedvezmények illetik meg, mint a munkavégzés helye szerinti tagállam állampolgárait.

De mi lesz az egészségügyi ellátással?

Horváth Gábor arra is felhívta a figyelmet, hogyha az ingázó a beutazási korlátok miatt csak távmunkában tudja ellátni a feladatát, az nem változtat a helyzeten, továbbra is a foglalkoztatása szerinti tagállam joga marad irányadó a munkaszerződésére. Továbbá ugyanolyan szociális és adókedvezmények illetik meg, mint a munkavégzés helye szerinti ország állampolgárait.

Ha az ingázó a lakhelye szerinti tagállamból végez távmunkát, mivel a beutazási korlátozások miatt nem tud a célországba beutazni, ez a társadalombiztosítási jogviszonyát nem változtatja meg. A tb-ellátásokra alapvetően a foglalkoztatásának helye szerinti tagállam rendelkezései szerint jogosult, hiszen a munkaviszonya alapján ott biztosított.

  • Ha viszont az otthoni munkavégzés során megbetegszik, és a beutazási korlátok miatt nem áll módjában igénybe venni a foglalkoztatása szerinti tagállam tb-ellátásait, akkor a hazai ellátásra is jogosult. Ehhez az egészségügyi ellátással kapcsolatos úgynevezett S1 formanyomtatványt kell bemutatni.

A Kapolyi Ügyvédi Iroda kiemelte: ha a jelenlegi helyzetben a határ menti ingázó elveszíti a munkáját, akkor a saját államától igényelheti a munkanélküliekre vonatkozó ellátást az uniós tagállamnak a vonatkozó előírásai alapján.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Christian Bruna

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik