Üzleti tippek koronavírus

Koronavírus: a világgazdaságra is lesújthat a járvány

Londoni pénzügyi elemzők szerint szinte biztos, hogy a járvány jelentősen lassítja a kínai gazdaság idei növekedési ütemét, és ez várhatóan a globális gazdaság egészére is negatív hatást gyakorol.

Az Oxford Economics azt közölte, hogy az általa eddig várt 6 százalékról 0,4 százalékponttal 5,6 százalékra gyengítette a kínai GDP idei növekedésére szóló előrejelzését.

A ház eddig 2,3 százalékos globális növekedést valószínűsített 2020 egészére. Újabb számításaik szerint viszont a lassabb kínai növekedés átszűrődő hatásai a világgazdaság növekedési ütemét a várakozásokhoz képest 0,2 százalékponttal csökkenthetik. Ez lenne a leglassabb éves világgazdasági növekedés az egy évtizeddel ezelőtti globális pénzügyi válság óta.

Komoly előrelépést értek el a koronavírus elleni védőoltás kidolgozásában
Sikerült izolálniuk és sejtkultúrába oltaniuk az új koronavírus törzseit.

Hozzátették: a súlyos akut légzőszervi szindróma (SARS) 2003-ban kitört járványa 60 milliárd dollárra tehető globális gazdasági kárt okozott. Ez az akkori világgazdasági GDP-érték 0,15 százalékának felelt meg.

Az Oxford Economics szerint a kínai gazdaságban okozott mostani fennakadásoknak valószínűsíthetően nagyobb globális hatása lesz, mint a 2003-as SARS-járványnak.

Ennek elsődleges oka, hogy Kína részaránya a világkereskedelmi áruforgalomban a 2003-ban mért 5,3 százalékról 2019-ig 12,8 százalékra nőtt.

Tekintettel arra, hogy Kínának milyen súlya van a globális beszállítói hálózatokban, a részegység-szállítások visszaesése is jelentős hatást gyakorolhat a világkereskedelemre. Vannak arra utaló előzetes adatok, hogy egyes vállalatoknál ez a probléma máris megjelent.

Az EU 10 millió eurót különít el a koronavírussal összefüggő kutatások támogatására
A támogatás a járvány globális megfékezésére irányul.

A Centre for Economics and Business Research ugyancsak pénteken ismertette helyzetértékelését. A CEBR tanulmánya szerint az új koronavírus hatszor gyorsabban terjed, mint a 2003-as SARS-járvány kórokozója. Most ugyanis egy hónap alatt haladta meg az ötezret a regisztrált megbetegedések száma, a SARS-járvány esetében viszont ugyanez hat hónapig tartott.

Az MTI által idézett elemzés alapján a SARS által okozott globális gazdasági kár annak idején 30-100 milliárd között lehetett, ami a világgazdasági szintű éves GDP-érték 0,08-0,25 százaléka közötti veszteségnek felelhetett meg.

A CEBR szakértői szerint biztos, hogy a mostani járványnak ennél sokkal nagyobb gazdasági hatása lesz. Bár jóllehet a gazdasági hatás zöme Kínában jelentkezik, de a kínai gazdaság részaránya a globális GDP-értéken belül jelenleg 16,9 százalék. Ez csaknem a négyszerese a 2003-ban mért 4,3 százaléknak.

A legrosszabb esetre kidolgozott számítási forgatókönyvük azt feltételezi, hogy mivel az új koronavírus hatszor gyorsabban terjed, mint a SARS-járvány, így a kínai gazdaságra gyakorolt negatív hatásban is hatszoros szorzó érvényesül.

Mivel a kínai gazdaság súlya jelenleg csaknem a négyszerese a világgazdaságon belül, mint 2003-ban volt, e két szorzóval együttesen felszorozva a 2003-as hatást akár 6 százalékos GDP-arányos globális veszteséget sem lehet kizárni – áll a CEBR elemzésében.

A ház szerint azonban valószínűtlen, hogy a járvány ténylegesen ekkora negatív hatást okozzon, mivel ha egy ilyen szintű globális GDP-veszteség komoly kockázattá válna, akkor az egyes gazdaságok hatóságai közbelépnének e hatás mérséklése végett.

Kiemelt fotó: MTI/EPA/AAP/Darren England

Ajánlott videó

Olvasói sztorik